Hormon pozitif HER2 negatif metastatik meme kanseri hastalarında prognostik faktörlerin incelenmesi
Investigation of prognostic factors in hormone-positive HER2-negative metastatic breast cancer patients
  1. Tez No: 974185
  2. Yazar: ERENCAN İLTEN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ŞAHBAZLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İleri evre meme kanseri, prognostik faktörler, sağkalım, advanced breast cancer, prognostic factors, survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Dünyada her yıl 2,3 milyon yeni kanser tanısı alan hasta vardır. Meme kanseri kadınlarda en sık kanser türüdür. Çalışmamızda amaç, hastaların başlıca sistemik tedavileri alıp almamasının GS ile ilişkisini incelemektedir. Aynı zamanda metastatik meme kanseri hastalarında tedavinin yanı sıra hasta ile ilgili faktörlerin de prognoza katkısına vurgu yapmak amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmada, 2015–2023 yılları arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde metastatik HR pozitif/HER2 negatif meme kanseri tanısı alan 119 hasta değerlendirilmiştir. Klinikopatolojik veriler ve sağkalım sonuçları analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS Statistics 29.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölüm riskine etki eden prognostik faktörleri belirlemek için Cox regresyon analizi yapılmıştır. Öncelikle tek değişkenli Cox regresyon analizleri uygulanmış, p<0,250 bulunan değişkenler çok değişkenli modele dahil edilmiştir. Çok değişkenli Cox regresyon sonuçları Hazard Ratio (HR), %95 Güven Aralığı (GA) ve p değeri olarak sunulmuştur. Tüm istatistiksel testlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Tümör boyutu (HR=1,382, %95 GA=1,167–1,637, p<0,001), hipertansiyon varlığı (HR=5,960, %95 GA=2,291–15,509, p<0,001), tedavi rejimi (genel p=0,046) ve menopozal durum (postmenopoz; HR=4,236, %95 GA=1,238–14,492, p=0,021) sağkalım ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Tedavi alt gruplarında, ribosiklib alanlarda ölüm riski anlamlı olarak azalmıştır (HR=0,284, %95 GA=0,097–0,832, p=0,022). Benzer şekilde palbosiklib tedavisi alanlarda da sağkalım avantajı saptanmıştır (HR=0,433, %95 GA=0,189–0,992, p=0,048). SONUÇ: Çalışmamızda tümör boyutu, menapoz durumu, hipertansiyon prognostik faktör olarak bulunmuştur. CDK 4/6 inhibitörü kullanımı ve CDK 4/6 inhibitörleri arasından özellikle ribosiklib kullanımının HR pozitif HER2 negatif metastatik meme kanseri hastalarında sağkalım avantajı sağladığı doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: 2.3 million patients are newly diagnosed with cancer worldwide each year. Breast cancer is the most common type of cancer in women. The aim of our study is to examine the relationship between OS and age at diagnosis, menopausal status, smoking, alcohol use, comorbidities such as hypertension and diabetes, tumor size, Ki-67 index, ECOG performance status, BMI, metastasis status, and whether or not patients have received major therapies such as CDK 4/6 inhibitors and the taxane anthracycline capecitabine. This study aims to highlight the contribution of patient-related factors, in addition to treatment, to prognosis in patients with metastatic breast cancer. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study evaluated 119 patients diagnosed with metastatic HR-positive/HER2-negative breast cancer at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine between 2015 and 2023. Clinicopathological data and survival outcomes were analyzed. Data obtained in the study were analyzed using the SPSS Statistics 29.0 software package. Cox regression analysis was performed to identify prognostic factors affecting the risk of death. Univariate Cox regression analyses were performed, and variables with p<0.250 were included in the multivariate model. Multivariate Cox regression results are presented as Hazard Ratio (HR), 95% Confidence Interval (CI), and p-value. In all statistical tests, p<0.05 was considered significant. RESULTS: Tumor size (HR=1.382, 95% CI=1.167–1.637, p<0.001), presence of hypertension (HR=5.960, 95% CI=2.291–15.509, p<0.001), treatment regimen (overall p=0.046), and menopausal status (postmenopause; HR=4.236, 95% CI=1.238–14.492, p=0.021) were significantly associated with survival. In treatment subgroups, the risk of death was significantly reduced in those receiving ribociclib (HR=0.284, 95% CI=0.097–0.832, p=0.022). Similarly, a survival advantage was found in those receiving palbociclib treatment (HR=0.433, 95% CI=0.189–0.992, p=0.048). CONCLUSION: In our study, tumor size, menopausal status, and hypertension were found to be prognostic factors. The use of CDK 4/6 inhibitors, and particularly ribociclib among CDK 4/6 inhibitors, was confirmed to provide a survival advantage in HR-positive, HER2-negative metastatic breast cancer patients.