11 numaralı Sivas şer'iyye sicil defteri (Değerlendirme-metin)
No. 11 Sivas shar'iyye registry book (Evaluation-text)
  1. Tez No: 974306
  2. Yazar: ŞEYDA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR SIDDIK YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Kadı, Mahkeme, Sivas 11. Şer'iyye Sicili, Şer'iyye Registers, Kadı, Court, Sivas Şer'iyye Register No. 11
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı hukuk sisteminin taşradaki temel uygulayıcı unsurlarından biri olan kadıların tuttuğu şer'iyye sicilleri, hem adlî hem idarî tarih açısından birincil kaynak niteliği taşımaktadır. Bu defterlerde sadece şahıslar arası hukuki işlemler değil; aynı zamanda merkezî yönetimin taşraya yönelik politikaları, fermanları, tayin ve sürgün emirleri gibi birçok konuda kayıtlar yer almaktadır. Bu çalışma, Osmanlı taşra adalet sistemine ışık tutan Sivas 11 Numaralı Şer'iyye Sicilini (H. 1233–1237 / M. 1818–1822) konu edinmektedir. Sicil, Tanzimat öncesi döneme ait olup kadı sicillerinin klasik yapısını yansıtmaktadır. Çalışmada yer alan belgeler, dönemin; sosyal, ekonomik siyasi, hukuki ve askerî uygulamaları anlamaya imkân vermektedir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezde takip ettiğimiz metot ve usulen bahsedilip dönemin tarihine kısaca yer verilmiştir. Birinci bölümde; Osmanlı hukuk sistemi, Şer'iyye sicilleri ve türleri, Sivas Şer'iyye sicilleri, Sivas 11. Şer'iyye Sicilinin konu ve türlerinin tasnifiyle değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, sicilde geçen belgelerin özeti yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Sivas 11. Şer'iyye Sicilindeki belgelerinin tamamının transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The şer'iyye registers, kept by the kadıs, who were among the principal practitioners of the Ottoman legal system in the provinces, constitute primary sources both for judicial and administrative history. In these registers are recorded not only legal transactions between individuals but also various matters such as the central administration's provincial policies, imperial decrees (fermans), orders of appointment, and orders of exile. This study focuses on the Sivas Şer'iyye Register No. 11 (A.H. 1233–1237 / A.D. 1818–1822), which sheds light on the Ottoman provincial justice system. The register belongs to the pre-Tanzimat period and reflects the classical structure of kadı registers. The documents included in this study provide the opportunity to understand the social, economic, political, legal, and military practices of the period. Our study consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the method and procedure followed in the thesis are explained, and a brief account of the history of the period is given. The first chapter evaluates the Ottoman legal system, the şer'iyye registers and their types, the Sivas şer'iyye registers, and the classification of the subjects and types of the Sivas Şer'iyye Register No. 11. The second chapter summarizes the documents contained in the register. The third chapter presents the full transcription of all the documents in the Sivas Şer'iyye Register No. 11.