Farklı zaman ve sıcaklık koşullarının postmortem kan örneklerı̇ndekı̇ alkol düzeylerı̇ üzerı̇ne etkı̇sı̇nı̇n araştırılması
Investigation of the effect of different time and temperature conditions on alcohol levels in postmortem blood samples
  1. Tez No: 974305
  2. Yazar: ABDULKERİM DERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Postmortem, Kan, Etil Alkol, HS/GC, Alkol-metil, Postmortem, Blood, Ethyl Alcohol, HS/GC, Alcohol-methyl
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı postmortem alkol incelemesi için alınan kan numunelerinin farklı sıcaklık ve zamanlarda bekletilerek, kan tüplerinde alkol seviyelerinde değişimlerini belirlemektir. Yöntem: Tez çalışmasında, postmortem kan örneklerinin farklı sıcaklık (+4 °C, -20 °C ve +20 °C) ve 10 gün altı, 10–20 gün, 20 gün üzeri (30, 90 ve 120 günlerde) saklanmasının etil ve metil alkol düzeyleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma, Adli Tıp Kurumu Erzurum Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Dairesi Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Numuneler, alkol pozitif olarak değerlendirilen postmortem kan örnekleri seçilerek elde edilmiştir. Kontrol grubu olarak“LiquiSPx Whole Blood Volatiles Control Level 2”kullanılmıştır. Numuneler HS/GC (Headspace Gaz Kromatografisi) cihazı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, alkol pozitif postmortem kan örnekleri farklı sıcaklıklarda ve farklı günlerde analiz edilmiştir. Kontrol grubu örneklerinde analizler 120 güne kadar stabil sonuç vermiştir. İlk analize kıyasla, +4°C, -20°C ve +20°C sıcaklık koşullarında, bekleme süresinin 30. gününden sonra ilk saptanan etanol miktarı ile müteakip analizlerde süreyle orantılı (30. günde %60 oranında) etanol kaybı gözlemlenmiştir. -20°C ve +4°C de saklanan kan örneklerinde ilk 20 güne kadar ilk analiz sonucuna benzer sonuçlar elde edilmiştir. +20°C'de koşullarında bekletilen kan örneklerinde incelenen tüm günlerde ilk analize göre farklı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: HS/GC (Head Space Gaz Chromatografi) cihazında çalışılmış ve alkol tespit edildiği için pozitif olarak değerlendirilmiş postmortem kan numuneleri daha sonra tekrar analiz edildiğinde kan tüpü içinde numunenin alkol miktarında artış veya azalmalar tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre postmortem incelemede alınan kan örneklerinin bekletilmeden laboratuvara soğuk zincir şartlarında gönderilmesi ve analizlerin laboratuvarda kısa süre içinde yapılması, eğer kısa süre içinde etanol analizi yapılmayacak ise öncelikle -20°C veya +4°C koşullarında saklanması ve ilk 20 gün içinde analiz yapılması, +20°C koşullarında bekletilmemesi yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the changes in alcohol levels in blood samples taken for postmortem alcohol examination when stored in blood tubes at different temperatures and for varying durations. Method: The thesis study investigated the effects of storing postmortem blood samples at different temperatures (+4 °C, -20 °C, and +20 °C) and for varying durations (under 10 days, 10–20 days, and over 20 days, specifically at 30, 90, and 120 days) on ethyl and methyl alcohol levels. The study was conducted in the Chemistry Specialization Department Laboratory of the Erzurum Group Directorate of the Council of Forensic Medicine. Samples were obtained by selecting postmortem blood samples that were determined to be alcohol-positive.“LiquiSPx Whole Blood Volatiles Control Level 2”was used as a control group. The samples were analyzed using HS/GC (Headspace Gas Chromatography). Findings: In our study, postmortem blood samples positive for alcohol were analyzed at different temperatures and on different days. Control group samples yielded stable results for up to 120 days. Compared to the initial analysis, ethanol loss proportional to the duration (60% at day 30) was observed in subsequent analyses after the 30th day of storage under +4°C, -20°C, and +20°C temperature conditions, relative to the initially detected ethanol level. Blood samples stored at -20°C and +4°C yielded results similar to the initial analysis for the first 20 days. Blood samples stored at +20°C showed different results compared to the initial analysis on all days examined. Results: Postmortem blood samples, initially evaluated as positive for alcohol based on Head Space Gas Chromatography (HS/GC) analysis, exhibited increases or decreases in alcohol concentration within the blood collection tube upon re-analysis. These findings suggest that postmortem blood samples should be sent to the laboratory under cold chain conditions without delay, and analyses should be performed promptly. If immediate ethanol analysis is not feasible, samples should be stored at -20°C or +4°C and analyzed within the first 20 days. Storage at +20°C should be avoided.