Papiller tiroid karsinomuna ait agresif varyantların zaman içindeki dağılımı ve klinikopatolojik parametrelerle olan ilişkisi
Temporal distribution of aggresive variants of papillary throid carcinoma and their relationship with clinicopathological parameters
- Tez No: 974392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: agresif varyant, ekstratiroidal yayılım, lenf nodu metastazı, papiller tiroid karsinomu, Aggressive variant, extrathyroidal extension, lymph node metastasis, papillary thyroid carcinoma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Papiller tiroid karsinomu, tiroid malignitelerinin en sık görülen histolojik tipi olup, genellikle iyi prognoza sahiptir. Bununla beraber, klinik davranışında histopatolojik varyantlarına bağlı olarak önemli farklılıklar gözlenmektedir. Özellikle tall cell, hobnail, difüz sklerozan, columnar ve solid gibi alt tipler“agresif varyantlar”olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada, 2012-2024 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda opere edilen ve papiller tiroid karsinomu tanısı alan hastaların patoloji raporları retrospektif olarak incelenerek, agresif alt tiplerin yıllara göre dağılımını ortaya koymak, bu varyantların klinikopatolojik parametrelerle olan ilişkisini analiz etmek ve elde edilen bulgular ışığında hasta yönetimi ve tedavi planlamasına yönelik çıkarımlarda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 673 hasta dahil edilmiş, ameliyat tarihlerine göre 3 döneme ayrılarak (2012-2015, 2016-2019, 2020-2024) karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Agresif ve non-agresif varyantlar; demografik veriler, tümör boyutu, kapsül invazyonu, multifokalite, ekstratiroidal yayılım, lenf nodu metastazı, uzak metastaz, lokal nüks ve evre gibi değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada agresif varyant oranlarında zamanla belirgin bir artış gözlenmiştir. İlk dönemde % 16,1 olan agresif alt tip oranı son dönemde % 36,5'e yükselmiştir. Agresif varyantlar; daha yüksek lenf nodu metastazı, kapsüler ve vasküler invazyon, lokal nüks, uzak metastaz ve ekstratiroidal yayılım ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca agresif varyantlarda radyoaktif iyot uygulanma oranı da daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Bu bulgular, agresif varyantların kötü prognostik parametrelerle olan güçlü ilişkisine ve bu alt tiplerin zaman içinde artan görülme sıklığına dikkat çekmektedir. Bu nedenle, preoperatif ve postoperatif hasta yönetiminde ve takibinde histolojik varyant bilgisi dikkate alınmalı; özellikle agresif alt tiplerde daha dikkatli takip ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Papillary thyroid carcinoma is the most common histological type of thyroid malignancy and generally has a favorable prognosis. However, significant differences in clinical behavior are observed depending on its histopathological variants. In particular, subtypes such as tall cell, hobnail, diffuse sclerosing, columnar, and solid are defined as“aggressive variants.”This study aims to retrospectively examine the pathology reports of patients diagnosed with papillary thyroid carcinoma and operated between 2012 and 2024 at the Department of Otorhinolaryngology, Gaziantep University Faculty of Medicine; to determine the temporal distribution of aggressive subtypes, analyze their relationship with clinicopathological parameters, and derive implications for patient management and treatment planning based on the findings. Materials and Methods: A total of 673 patients were included in the study. Based on the date of surgery, the cases were grouped into three periods (2012–2016, 2016–2020, 2020–2024) for comparative analysis. Aggressive and non-aggressive variants were compared in terms of demographic data, tumor size, capsular invasion, multifocality, extrathyroidal extension, lymph node metastasis, distant metastasis, local recurrence, and disease stage. Results: A marked increase in the proportion of aggressive variants over time was observed. The rate of aggressive subtypes increased from 16.1% in the first period to 36.5% in the last period. Aggressive variants were found to be associated with higher rates of lymph node metastasis, capsular and vascular invasion, local recurrence, distant metastasis, and extrathyroidal extension. Additionally, the rate of radioactive iodine administration was significantly higher in patients with aggressive variants. Conclusion: These findings highlight the strong association between aggressive variants and poor prognostic parameters, as well as the increasing frequency of these subtypes over time. Therefore, histological variant information should be taken into account in both preoperative and postoperative patient management and follow-up; particularly in aggressive subtypes, more careful monitoring and personalized treatment approaches should be adopted.