Anadolu kıyı bölge kentlerinin Klasik ve Hellenistik dönem sikkeleri üzerindeki deniz hayvanları
Marine animals depicted on the coins of the coastal cities of a-Anatolia in the Classical and Hellenistic periods
- Tez No: 974395
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Klasik, Hellenistik, Sikke, Nümismatik, Deniz, Hayvan, Classical, Hellenistic, Coins, Numismatics, Sea, Animal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
ANADOLU KIYI BÖLGE KENTLERİNİN KLASİK VE HELLENİSTİK DÖNEM SİKKELERİ ÜZERİNDEKİ DENİZ HAYVANLARI ÖZET Bu çalışma, Klasik ve Hellenistik dönemlerde Kuzey ve Batı Anadolu kentlerinde basılan sikkeler üzerindeki deniz hayvanı betimlemelerini sembolik ve kavramsal yönleriyle incelemeyi amaçlamaktadır. Arkeolojik, epigrafik ve ikonografik veriler ışığında yürütülen araştırmada deniz canlılarının sikkeler üzerindeki kullanım nedenleri, kentsel kimlik, kutsallık, ticaret ve mitolojik bağlantılar bağlamında değerlendirilmiştir. Deniz hayvanlarının kent sikkelerinde yer bulmasının arkasında yatan kültürel, ekonomik ve dinsel dinamikler yorumlanmıştır. Özellikle deniz kıyısında olan kentlerin kimlik inşasında bu unsurların nasıl işlevselleştirildiği ortaya konulmuştur. Çalışma, dönemin siyasal ve sosyoekonomik yapısıyla birlikte ikonografik tercihler arasındaki ilişkileri çözümlemeye çalışarak, Anadolu'nun antik kentlerinin denizle olan bağlarını simgesel düzlemde anlamlandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
MARINE ANIMALS ON THE COINS OF THE COASTAL CITIES OF ANATOLIA IN THE CLASSICAL AND HELLENISTIC PERIODS SUMMARY This study aims to examine the symbolic and conceptual aspects of marine animal depictions on coins minted in Northern and Western Anatolian cities during the Classical and Hellenistic periods. In the research conducted in light of archaeological, epigraphic and iconographic data, the reasons for the use of marine animals on coins were evaluated in the context of urban identity, sanctity, trade and mythological connections. The cultural, economic and religious dynamics behind the inclusion of marine animals on city coins were interpreted. It was revealed how these elements were functionalized in the identity construction of cities located especially on the coast. The study aims to interpret the ties of ancient cities of Anatolia with the sea on a symbolic level by trying to analyze the relationships between iconographic preferences and the political and socioeconomic structure of the period.