Klebsiella pneumoniae izolatlarının virülans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the virulence characteristics of Klebsiella pneumoniae isolates
  1. Tez No: 974394
  2. Yazar: ENDER ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella pneumoniae
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yüksek virülans kapasitesi ve artan antibiyotik direnciyle öne çıkan Klebsiella pneumoniae, özellikle invaziv enfeksiyonlara neden olan hipervirülan patotipleri aracılığıyla küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı tehdidine dönüşmüştür. Bu çalışma, hipervirülan Klebsiella pneumoniae'nın bölgemizdeki sıklığını, moleküler ve fenotipik özelliklerini ve bunların klinik yansımalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Mart–Ekim 2024 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 289 Klebsiella pneumoniae suşu; string test, kapsül tipi, aerobaktin geni, antibiyotik duyarlılıkları, genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretimi ve dizi tipleri açısından incelendi. Örneklerin %11,8'i hipervirülan olarak değerlendirildi. Hipervirülan izolatların %79,4'ünde (27/34) string test pozitif bulundu. Hipervirülan izolatların en yüksek oranda saptandığı klinik tablolar sırasıyla; ampiyem (%20), abdominal enfeksiyon (%18,2), idrar yolu enfeksiyonu (%13,3), osteomyelit (%11,1), bakteriyemi (%10,4) ve pnömoni (%6,9) idi. Hipervirülan ve klasik izolatlarda en sık K2 kapsül tipi tespit edildi. Hipervirülan suşlarda karbapenem direnci %20,6; genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretimi ise %5,9 olarak belirlendi. Hipervirülan izolatların ikisinde karbapenem direnci ile birlikte genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretimi tespit edildi. Test edilen antibiyotiklere karşı duyarlılık oranları hipervirülan gruptaki izolatlarda genel olarak daha yüksek bulundu. Hipervirülan izolatlarda saptanan dizi tipleri ST23 (%25), ST25 (%25), ST147 (%25), ST14 (%12,5) ve ST65 (%12,5) idi. Mortalite oranları klasik suşlarda daha yüksek (%56,1) bulundu. Çalışmamız, hipervirülan Klebsiella pneumoniae izolatlarının bölgemizde dolaşımda olduğunu ve K2 kapsül tipinin baskın olduğunu göstermektedir. String test ile hipervirülan izolatlar arasındaki yakın ilişki, hipervirülan suşların erken dönemde tanımlanmasında yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Seçilmiş olgularda sefiksim, trimetoprim-sülfametoksazol, amikasin, gentamisin ve kolistin gibi antibiyotikler hipervirülan enfeksiyonların ampirik tedavisinde değerlendirilebilir. Çoklu ilaca dirençli ST23-K1 klonunun saptanması, Klebsiella 78 pneumoniae'nın bölgesel yayılımının izlenmesi ve direnç-virülans etkileşiminin erken dönemde tanımlanmasına yönelik sürekli sürveyans programlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Klebsiella pneumoniae, distinguished by its high virulence potential and increasing antibiotic resistance, has emerged as a significant global public health threat, particularly through its hypervirulent pathotypes that cause invasive infections. This study aims to determine the prevalence of hypervirulent Klebsiella pneumoniae in our region, to characterize its molecular and phenotypic features, and to assess their clinical implications. Between March and October 2024, a total of 289 Klebsiella pneumoniae isolates obtained from various clinical specimens were examined for string test positivity, capsular type, presence of the aerobactin gene, antibiotic susceptibility, extended-spectrum beta-lactamase production, and sequence types. A total of 11.8% of the isolates were identified as hypervirulent. The string test was positive in 79.4% (27/34) of hypervirulent isolates. The highest proportions of hypervirulent isolates were detected in empyema (20%), abdominal infections (18.2%), urinary tract infections (13.3%), osteomyelitis (11.1%), bacteremia (10.4%), and pneumonia (6.9%). The K2 capsular type was the most frequently detected among both hypervirulent and classical isolates. In hypervirulent isolates, carbapenem resistance and extended-spectrum beta-lactamase production were observed in 20.6% and 5.9% of cases, respectively, with two isolates exhibiting both mechanisms. Susceptibility rates to the tested antibiotics were generally higher among hypervirulent isolates. The identified sequence types in hypervirulent isolates included ST23 (25%), ST25 (25%), ST147 (25%), ST14 (12.5%), and ST65 (12.5%). Mortality rates were higher among classical strains (56.1%). Our study demonstrates that hypervirulent Klebsiella pneumoniae isolates are circulating in our region and that the K2 capsule type is predominant. The close relationship 80 between hypervirulent isolates identified by the string test suggests that it may be useful in the early identification of hypervirulent strains. In selected cases, antibiotics such as cefixime, trimethoprim-sulfamethoxazole, amikacin, gentamicin, and colistin may be considered for the empirical treatment of hypervirulent infections. The detection of the multidrug-resistant ST23-K1 clone emphasises the need for continuous surveillance programmes to monitor the regional spread of Klebsiella pneumoniae and to identify resistance-virulence interactions at an early stage.