Türkiye'de finansal okuryazarlık alanında hazırlanmış makale ve lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of articles and graduate theses on financial literacy in Türkiye
  1. Tez No: 974407
  2. Yazar: KÜBRA YAVUZ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik Analiz, Finans, Finansal Okuryazarlık, Bibliometric Analysis, Finance, Financial Literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Finansal hizmetlerin artan kullanımıyla birlikte bireylerin finansal karar alma süreçleri daha karmaşık hale gelmekte, bu da finansal okuryazarlığın önemini artırmaktadır. Bu bağlamda, bireylerin bilinçli finansal kararlar alabilmesi için eğitim programlarının geliştirilmesi ve öğretici yöntemlerin uygulanması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, finansal okuryazarlık alanında gerçekleştirilen akademik araştırmaları bibliyometrik analiz yöntemiyle inceleyerek, literatürdeki eğilimleri ve metodolojik yaklaşımları belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, YÖK Tez Merkezi ve DergiPark veri tabanlarında“finansal okuryazarlık”anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan tarama sonucunda ulaşılan tez ve makaleler analiz edilmiştir. Araştırma, finansal okuryazarlık ile ilgili yapılan tez ve makalelerin türü, yayımlandığı yıl, üniversite ve enstitü bazında dağılımı, yazarların cinsiyeti ve danışman unvanı gibi değişkenleri incelemektedir. Ayrıca, çalışmalarda kullanılan araştırma türü ve modeli, en sık kullanılan anahtar kelimeler, örneklem türü, veri kaynakları, veri toplama araçları ve veri analizi yöntemleri de analiz edilmiştir. Araştırmada, incelenen çalışmalar; yayın yılı, yayımlandığı kurum, yazar bilgileri (isim, kurum, bölüm ve unvan), konu başlıkları, sayfa sayıları, kullanılan anahtar kelimeler, yayın dili, araştırma amacı, yöntemi, temel bulguları ve önerileri açısından değerlendirilmiştir. Bulgular, grafik ve tablolar aracılığıyla görselleştirilerek sunulmuştur. Bu kapsamda yapılan bibliyometrik analiz, finansal okuryazarlık üzerine yürütülen akademik araştırmaların genel eğilimlerini belirlemeye yönelik önemli veriler sunmaktadır. Elde edilen bulguların, finansal okuryazarlık alanındaki akademik çalışmalar için rehber niteliğinde olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increasing use of financial services, individuals' financial decision-making processes have become more complex, further emphasizing the importance of financial literacy. In this context, the necessity of developing educational programs and implementing instructional methods to enable individuals to make informed financial decisions has emerged. This study aims to examine academic research conducted in the field of financial literacy using the bibliometric analysis method to identify trends and methodological approaches in the literature. Within the scope of the study, theses and articles accessed through searches using the keyword“financial literacy”in the Council of Higher Education Thesis Center and DergiPark databases were analyzed. The research examines various factors related to theses and articles on financial literacy, including their type, publication year, distribution by university and institute, and author characteristics such as gender and advisor title. Additionally, the study analyzes the research types and models used in these studies, the most frequently used keywords, sample types, data sources, data collection tools, and data analysis methods. The examined studies were evaluated based on publication year, publishing institution, author details (name, institution, department, and title), research topics, page numbers, keywords, publication language, research objectives, methods, key findings, and recommendations. The findings were presented through visual representations such as graphs and tables. This bibliometric analysis provides significant insights into the general trends of academic research conducted on financial literacy. The findings obtained are expected to serve as a valuable reference for future academic studies in the field of financial literacy.