Planer perovskit güneş hücrelerinin üretimi için RF magnetron püskürtmeli SnOX tabanlı elektron taşıma katmanının geliştirilmesi
Development of RF magnetron sputtered SnOX-based electron transportlayer for the fabrication of planer perovskite solar cells
  1. Tez No: 974409
  2. Yazar: BÜŞRA İLERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ BARIŞ EMRE, DOÇ. DR. SELÇUK YERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalay oksit, Tin oxide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Perovskit güneş hücreleri (PGH'ler) yüksek verim potansiyeline sahip olmasına rağmen, hâlâ kararlılık ve ölçeklenebilirlik açısından önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümünde, yüksek kaliteli, verimli ve düşük maliyetli bir elektron taşıma katmanının (ETL) işlevi büyüktür. Magnetron saçtırma yöntemi, geniş alanlarda yüksek kaliteli tekdüze film elde etme avantajı ile öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, radyo frekans (RF) magnetron saçtırma yöntemi kullanılarak kalay hedef ile tavlama gerektirmeden üretilen SnOx ince filmler planer (düzlemsel) PGH mimarisine ETL olarak uygulanmıştır. Optimize saçtırma parametreleri %99 O2, 6mTorr kaplama basıncı ve 50W RF gücü olarak belirlenmiştir. Sadece 12,8 nm kalınlığındaki, dar açılı X-ışını kırınımı (GI-XRD) ile amorf yapıda olduğu doğrulanan saçtırılmış SnOx tabakası, %19,27 yüksek güç dönüşüm verimliliği (PCE) sağlamış; bu durum, amorf yapıda bir filmin dahi yüksek performans gösterebileceğini ortaya koymaktadır. X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS) analizleri, solüsyon yöntemi ile üretilen SnOx filmi ile karşılaştırıldığında, saçtırılmış SnOx ince filmin hidroksil içeriğinin %50'den daha düşük olduğunu ve Sn:O oranının 1:2,30 olduğunu ortaya koyarak, yüzey kusurlarının minimize edildiğini göstermiştir. Dahası, enkapsüle olmamış cihazlar 216 gün boyunca desikatörde saklandıktan sonra bile başlangıç verimliliklerinin üzerinde performans göstererek foto-indüklenmiş iyileşme (self-healing) davranışı sergilemiştir. Sonuçlar, ince, tavlamasız ve vakum tabanlı SnOx ince filmi üretiminin yüksek verimli, uzun ömürlü, esnek ve ölçeklenebilir PGH'ler için güçlü bir ETL yaklaşımı sunduğunu ve endüstriyel uygulamalara uygun olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Perovskite solar cells (PSCs) have high efficiency potential but face significant challenges in long-term stability and scalability. High-quality, cost-effective, and efficient electron transport layers (ETL) are crucial for addressing these issues. Magnetron sputtering excels at producing high-quality, uniform films over large areas. In this study, SnOx thin films were deposited by radio-frequency (RF) magnetron sputtering, using a tin (Sn) target without post-deposition annealing. These films were employed as ETLs in a planar PSC architecture. Optimised sputtering parameters included 99% O2, 6 mTorr process pressure, and 50 W RF power. The ultra-thin (12.8 nm) sputtered-SnOx layer was confirmed to have an amorphous structure by Grazing Incidence X-ray diffraction (GI-XRD). Despite being amorphous, it achieved a high power conversion efficiency (PCE) of 19.27%. X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) analyses revealed that, compared to solution-processed SnOx, the sputtered-SnOx had over 50% lower hydroxyl content and a Sn:O ratio of 1:2.30, indicating minimised surface defects. Notably, the unencapsulated devices showed photo-induced self-healing behavior and maintained PCE above their initial value even after 216 days in a desiccator. These results demonstrate that thin, anneal-free, vacuum-based SnOx provides a robust ETL approach for highly efficient, stable, flexible, and scalable PSCs. This method is suitable for industrial applications.