Förderung der Schreibkompetenz im DaF-Unterricht. Ein textsortenorientierter Ausblick für universitäre Vorbereitungsklassen
Yabancı dil olarak Almanca eğitiminde yazma becerisinin geliştirilmesi: Üniversite Hazırlık sınıflarına yönelik metin türü odaklı bir yaklaşım
- Tez No: 974411
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN KÖKSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanca dersi, German lesson
- Yıl: 2025
- Dil: Almanca
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi
Özet
Bu doktora tezinde, yabancı dil olarak Almanca öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesine yönelik bir eğitim modelinin etkililiği metindilbilimsel ve yazma süreci odaklı bir yaklaşımla incelenmektedir. Araştırmanın temel amacı, öğrencilerin ana dillerinde (Türkçe) yazdıkları tartışmacı metinleri (Almanca: argumentative Texte) ile yabancı dilleri olan Almanca 'da yazdıkları metinler arasında yapısal ve işlevsel farkları ortaya koymak ve yapılandırılmış bir yazma eğitiminin öğrencilerin metin türü bilgisi ve yazma yeterliliği üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu bağlamda Türk-Alman Üniversitesi hazırlık sınıfında öğrenim gören beş öğrencinin öncesinde Türkçe olarak ve eğitim sonrasında Almanca olarak ürettikleri metinler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Yazma ürünleri metindilbilimsel kriterlere göre değerlendirilmiş ve öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle nitel veriler desteklenmiştir. Elde edilen bulgular, metin türü temelli bir yazma eğitiminin, öğrencilerin hem Almanca hem de akademik yazma standartlarına daha uygun metinler üretmelerini sağladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the effectiveness of training based on text linguistics and writing process models for fostering writing competence in the field of German as a Foreign Language. The aim of the study is to identify structural and functional differences between argumentative texts written in the first language (Turkish) and in the target language (German), as well as to analyze the impact of targeted writing training on learners' genre knowledge and writing performance. For this purpose, five students at the Turkish-German University wrote texts in Turkish before the training and texts in German after the training. These were comparatively analyzed from a text-linguistic perspective. In addition, guideline-based interviews were conducted to capture learners' subjective perceptions of the writing process. The results indicate that genre-oriented writing training can enable learners to produce structured and audience-appropriate texts in the foreign language that better meet the requirements of academic writing.