Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ışığında kamu görevlilerinin ifade özgürlüğü
Freedom of expression of public officials in light of the jurisprudence of the European Court of Human Rights
  1. Tez No: 974435
  2. Yazar: YASEMİN EYCEYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel idare hukuku, Global administrative law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İfade özgürlüğü, özgür ve demokratik toplumların vazgeçilmez unsurlarından biridir. Öyle ki, gerçek anlamda ifade özgürlüğü olmadan sağlıklı kanaatlere varmaktan, bilgi alışverişinden ve ''serbest'' seçimlerden söz edilemez. Bu sebeple ifade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesinde ve Anayasa'nın 26. Maddesinde koruma altına alınmıştır. Kural olarak herkes ifade özgürlüğüne sahip olsa da bazı görevleri üstlenen meslek grupları için bu özgürlük alanı devletlerin takdir marjına göre daraltılabilmektedir. Bu durum, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına gelmemektedir. Bunun en mühim sebebi, geniş anlamda kamu düzeninin sağlanmasıdır. Kamu düzeninin sağlanabilmesinin şartlarından biri, devamlılıktır. İdari teşkilatlanma içerisinde istikrar sağlanamazsa, kamu düzeni de zarar görür. İfade özgürlüğünün memurlar üzerinde mutlak olarak uygulanması halinde memurlukta geçerli olan hiyerarşinin, dolayısıyla idari istikrarın da zarar göreceği açıktır. Bununla birlikte idarenin, memurlar üzerindeki disiplin yetkisini kullanarak ifade özgürlüğünü hukuka aykırı olarak kısıtlaması da mümkündür. Şu halde bir yanda memurların ifade özgürlüğü, diğer yanda ise idari teşkilat ve kamu hizmetlerinin kalitesi ve devamlılığı yer almaktadır. Bu iki değer ise zaman zaman çatışmaktadır. Her iki değerin de dengesinin sağlanması ve korunması açısından mevzuatta yer alan disiplin hukuku rejiminin titizlikle düzenlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında bu çalışmada öncelikle kamu görevlisi kavramına değinilmiş, ardından ifade özgürlüğü ve sınırlandırılması hem Anayasa he de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında incelenmiştir. Ardından disiplin hukukunda uygulanması gereken ilkeler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression is the one of essential factor of the independent and democratic societies. In fact, it can not be talked about healthy opinions, exchanging information and“free”elections without freedom expression in the true sense of the word. For this reason, freedom of expression is enshrined with Article 10 of the European Convention on Human Rights and Article 26 of the 1982 Turkish Constitution. While everyone has freedom of expression as a rule, this freedom can be restricted for professional groups undertaking certain duties, according to the discretion of states. This situation does not constitute a violation of freedom of expression. The most important reason for this is the maintenance of public order in a broad sense. One of the conditions for ensuring public order is continuity. If stability within the administrative organization cannot be achieved, public order will also be harmed. It is clear that if freedom of expression were applied absolutely to civil servants, the hierarchy inherent in civil service, and thus administrative stability, would be compromised. However, it is also possible for the administration to unlawfully restrict freedom of expression by using its disciplinary authority over civil servants. Hence, on one side lies the freedom of expression of civil servants, and on the other, the quality and continuity of the administrative organization and public services. These two values sometimes conflict. To achieve and protect a balance between both values, the disciplinary legal regime set out in the legislation must be meticulously regulated and implemented. In light of the above explanations, this study first addresses the concept of public officials, then examines freedom of expression and its limitations in light of both the Constitution and the European Convention on Human Rights. Subsequently, the principles that should be applied in disciplinary law are explained.