Gömülü alt üçüncü molar dişlerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografı ile görüntülenmesinde farklı çekim modlarının görüntü kalitesi ve radyasyon dozu üzerine etkisi
Effect of different acquisition modes on image quality and radiation dose in cone-beam computed tomography imaging of impacted mandibular third molars
- Tez No: 974439
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN EREN, PROF. DR. RANA NALÇACI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, mandibular üçüncü molar, hasta dozu, görüntü kalitesi, Monte Carlo simülasyonu, gözlemci uyumu, radyasyon optimizasyonu, FOV, Cone-beam computed tomography, mandibular third molar, patient dose, image quality, Monte Carlo simulation, observer agreement, radiation optimization, FOV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, gömülü alt üçüncü molar dişlerin operasyon öncesi radyografik değerlendirilmesinde konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (KIBT) tanısal etkinliği ve hasta dozu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Amaç, kök morfolojisi ile mandibular kanal arasındaki anatomik ilişkinin üç boyutlu olarak değerlendirilebildiği bu görüntüleme yönteminde, yapıların görünürlüğü ve görüntü kalitesinden ödün vermeden hastanın maruz kaldığı radyasyon dozunun optimize edilmesidir. Retrospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde bulunan NewTom 7G ve NewTom Go marka iki farklı KIBT cihazı kullanılarak elde edilen toplam 168 görüntü değerlendirilmiştir. Görüntüleme protokolleri, düşük (low), standart (regular) ve yüksek (best) doz seviyelerinde ve farklı FOV (Field of View) alanlarında standardize edilmiştir. Kritik organ dozlarının hesaplanmasında Monte Carlo simülasyonu (PCXMC 2.0 Rotasyon) kullanılmış; oral mukoza, tükürük bezleri ve etkin doz (ICRP 103) değerleri değerlendirilmiştir. Görüntü kalitesi, üç gözlemci tarafından beş anatomik parametre üzerinden incelenmiş; gözlemciler arası uyum Fleiss' Kappa yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, NewTom 7G cihazının tüm protokollerde NewTom Go cihazına kıyasla daha yüksek radyasyon dozu ürettiğini, ancak çoğu protokolde daha tutarlı ve yüksek düzeyde gözlemci uyumu sağladığını ortaya koymuştur. FOV alanı ve doz düzeyindeki artışların hem radyasyon maruziyetini hem de değerlendirme uyumunu artırdığı gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda, cihaz türü ve görüntüleme parametrelerinin hem hasta güvenliği hem de tanısal doğruluk açısından dikkatle seçilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. NewTom 7G cihazı, yüksek çözünürlük kapasitesi sayesinde tanısal güvenilirlik açısından öne çıkarken; NewTom Go cihazı, düşük doz protokolleriyle özellikle hasta güvenliği yönünden uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Görüntüleme protokolünün seçimi, klinik ihtiyaçlar ile radyasyon maruziyeti arasındaki denge göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the diagnostic efficacy of cone-beam computed tomography (CBCT) and its impact on patient radiation dose were evaluated in the preoperative radiographic assessment of impacted mandibular third molars. The primary aim was to optimize patient radiation exposure without compromising anatomical visibility or image quality, while enabling three-dimensional assessment of the relationship between root morphology and the mandibular canal. This retrospective study included a total of 168 CBCT images obtained using two different devices (NewTom 7G and NewTom Go) at the Faculty of Dentistry, Ankara University. Imaging protocols were standardized at three dose levels (low, regular, and best) and across different field of view (FOV) sizes. To assess critical organ doses, Monte Carlo simulation (PCXMC 2.0 Rotation) was employed, and dose estimates were calculated for the oral mucosa, salivary glands, and the effective dose (ICRP 103 guidelines). Image quality was evaluated by three observers based on five anatomical parameters, and interobserver agreement was analyzed using the Fleiss' Kappa. The findings showed that the NewTom 7G device produced higher radiation doses across most protocols compared to the NewTom Go, yet yielded more consistent and higher interobserver agreement. Increases in FOV size and dose level were associated with higher radiation exposure as well as improved evaluation consistency. Accordingly, the type of device and imaging parameters should be selected with careful consideration of both patient safety and diagnostic accuracy. While the NewTom 7G device stands out in terms of diagnostic reliability due to its high-resolution capacity, the NewTom Go device may be considered a more suitable alternative for patient safety, particularly when using low-dose protocols. The choice of imaging protocol should be guided by a balance between clinical needs and radiation exposure.