Güzel sanatlar lisesi bireysel ses eğitimi dersi öğretmenlerinin teknoloji kullanımı
Fine arts high school individual voice education course teachers' use of technology
  1. Tez No: 974456
  2. Yazar: TİBET SARICA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Ses Eğitimi, Bireysel Ses Eğitimi, Güzel Sanatlar Lisesi, Teknoloji Kullanımı, Müzik Yazım Programları, Voice, Voice Training, Individual Voice Training, Fine Arts High School, Use of Technology, Music Composition Programs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
SARICA, Tibet, Güzel Sanatlar Lisesi Bireysel Ses Eğitimi Dersi Öğretmenlerinin Teknoloji Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025 Bu araştırma, bireysel ses eğitimi dersinde kullanılacak nota ve eşliklerin müzik programları aracılığıyla hazırlanarak öğrencilerin eserleri eşlikleriyle birlikte seslendirmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma modeliyle yürütülmüş olup, güzel sanatlar lisesinde bireysel ses eğitimi dersine giren müzik öğretmenleriyle yapılan görüşmeler içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, ses eğitimi dersinde teknoloji kullanımının derse önemli katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Öğretmen görüşlerine göre teknolojik araç ve gereçler dersleri daha kalıcı ve etkili hale getirme gücüne sahip olmakla birlikte, sınıfın fiziksel koşulları ve dersin uygulanma metotları gibi unsurlar da süreci etkilemektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, bireysel ses eğitiminin daha verimli hale getirilmesi için öğretmenlerin teknolojik ilerlemeleri yakından takip etmeleri, yeni gelişmelere uyum sağlamaları, meslektaşlarıyla iş birliği içinde olmaları ve öğrenci merkezli yaklaşımlarla teknolojiyi derslerine entegre etmeleri önerilmektedir. Araştırma, gelecekte müfredatın geliştirilmesi ve öğretim uygulamalarının teknolojik araçlarla desteklenerek farklı bakış açıları kazandırılması açısından da yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
SARICA, Tibet, Fine Arts High School Individual Voice Education Course Teachers' Use of Technology, Master's Thesis, Sivas, 2025 This research aims to prepare notes and accompaniments for use in individual voice training lessons through music programs, enabling students to perform pieces with accompaniment. The study was conducted using a qualitative research model and evaluated through content analysis of interviews with music teachers teaching individual voice training lessons at a fine arts high school. The findings from the research reveal that the use of technology in voice training lessons makes significant contributions to the lessons. According to the teachers' views, technological tools and equipment have the power to make lessons more lasting and effective, but factors such as the physical conditions of the classroom and the methods of teaching the lesson also affect the process. In light of these results, it is recommended that teachers closely follow technological advances, adapt to new developments, collaborate with colleagues, and integrate technology into their lessons using student-centered approaches in order to make individual voice training more efficient. The research is also instructive in terms of future curriculum development and teaching practices supported by technological tools to provide different perspectives.