Hastane temelli aerobik egzersiz tedavisinin primer alt ekstremite lenfödemli hastalarda egzersiz kapasitesi, vücut kompozisyonu, fonksiyonel düzey ve yaşam kalitesı üzerine etkileri; prospektif randomize kontrollü tek kör araştırma
The effects of hospital-based aerobic exercise therapy on exercise capacity, body composition, functional level, and quality of life in patients with primary lower extremity lymphedema: A prospective randomized controlled single-blind study
- Tez No: 974484
- Danışmanlar: DR. FATMA GÜL ÜLKÜ DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hastane Temelli Aerobik Egzersiz, Ev Temelli Aerobik Egzersiz, Lenfödem, Rehabilitasyon, Yaşam Kalitesi, Hospital Based Aerobic Exercise, Home Based Aerobic Exercise, Lymphedema, Rehabilitation, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı primer alt ekstremite lenfödeminde hastane temelli aerobik egzersiz ve ev temelli aerobik egzersizin; egzersiz kapasitesi, vücut kompozisyonu, fonksiyonel düzey ve yaşam kalitesi üzerine etkileri karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Toplam 29 primer lenfödemli hastalar; hastane temelli aerobik egzersiz (Grup 1, n=14) ve ev temelli aerobik egzersiz grubu (Grup 2, n=15) olarak 2 gruba randomize edildi. Hastane grubuna Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) önerilerine göre orta yoğunlukta, %46-63 Maksimum Oksijen Tüketimi (VO2max) değerine uygun olarak koşu bandında, ev grubuna Modifiye Borg Ölçeği (MBS) ne göre 12–13 Algılanan Efor Oranı (RPE) şiddetinde orta yoğunlukta yürüyüş eğitimi uygulandı. Tüm hastalar başlangıç, 4. ve 16. haftalarda egzersiz testleri, fonksiyonel testler, volumetrik ölçümler, vücut kompozisyonu, yaşam kalitesi ve psikolojik ölçeklerle değerlendirildi. Bulgular: İki grup arasında yaş, cinsiyet ve hastalık süresi açısından anlamlı fark bulunmadı. Her iki grupta da VO₂maks, Metabolik Eşdeğerler (MET) de hafif artışlar görünse de grup, zaman ve etkileşim etkileri istatistiksel olarak anlamlı değildi. VO₂max hastane grubunda 2.1 ml/kg/dk artış mevcuttu. Çevre/hacim ve biyoelektrik impedans ölçümlerinde anlamlı fark yoktu. Her iki grupta 30 Saniye Otur-Kalk Testi (30s-CST) 'de anlamlı fark görülmezken, 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) 'de hastane grubunda üstünlük saptandı. Lenfödem Yaşam Etki Skalası (LLIC) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) skorlarında hastane grubunda daha belirgin iyileşme izlendi. Ağrı düzeyini yansıtan Sayısal Derecelendirme Skalası (NRS) skorları ise zamanla anlamlı olarak azaldı; ancak gruplar arasında fark yoktu. İstirahat sistolik kan basıncı ile volümetrik ölçüm ortalaması arasında hem hastane hem ev grubunda pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptandı. Sonuç: Hastane temelli aerobik egzersiz, primer alt ekstremite lenfödeminde fonksiyonel kapasitedeki klinik iyileşme (6DYT) ve yaşam kalitesi açısından (LLIC ve HADS) ev egzersizine göre daha üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of hospital-based aerobic exercise and home-based aerobic exercise on exercise capacity, body composition, functional level and quality of life in primary lower extremity lymphedema. Materials and Methods: A total of 29 patients with primary lymphedema were randomized into two groups: hospital-based exercise group (Group 1, n=14) and home-based exercise group (Group 2, n=15). The hospital group performed treadmill training at moderate intensity (46–63% VO₂max) according to American College of Sports Medicine (ACSM) guidelines, while the home group performed walking training at a perceived exertion level of 12–13 on the Modified Borg Scale (MBS). All patients were assessed at baseline, 4 weeks, and 16 weeks using exercise tests, functional tests, volumetric measurements, body composition, quality of life measures, and psychological scales. Results: There were no significant differences between the groups in terms of age, sex, and disease duration. Although both groups showed slight increases in VO₂max and metabolic equivalents, group, time, and interaction effects were not statistically significant. VO₂max increased by 2.1 ml/kg/min in the hospital group. No significant differences were observed in circumference/volume or bioelectrical impedance measurements. While no significant difference was found in the 30 Second Sit to Stand Test (30s-CST) between the groups, the hospital group showed superiority in the 6 Minute Walking Test (6MWT). Improvements in Lymphedema Life Impact Scale (LLIC) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) scores were more pronounced in the hospital group. Pain levels assessed by the Numerical Rating Scale (NRS) significantly decreased over time; however, there was no between-group difference. Positive and statistically significant correlations were found between resting systolic blood pressure and the volumetric measurement average in both the hospital and home groups. Conclusion: Hospital-based aerobic exercise was found to be superior to home exercise in terms of clinical improvement in functional capacity (6MWT) and quality of life (LLIC and HADS) in primary lower extremity lymphedema.