Sağlık çalışanlarında diyetin inflamatuvar indeksi ve posa tüketiminin vücut kompozisyonu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between dietary inflammatory index, fiber consumption and body composition in healthcare workers
  1. Tez No: 974542
  2. Yazar: HÜDA SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ARITICI ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyet inflamatuvar indeksi, Fiziksel aktivite, Vücut bileşimi, Dietary inflammatory index, Physical activity, Body composition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık çalışanlarında diyet inflamatuvar indeksi ve posa tüketiminin vücut kompozisyonu ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Kesitsel tipte planlanan araştırma, Rize İli'ndeki özel ve kamu hastanelerinde görev yapan 20-64 yaş arasındaki sağlık çalışanlarının katılımıyla yürütülmüştür (N = 122). Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği (IPAQ) kısa formu ve besin tüketim kayıt formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda toplam posa alımı kadın katılımcılarda 15,33±5,03 g/gün, erkek katılımcılarda 15,20±4,10 g/gün düzeyindedir. Kadın katılımcıların ortalama Dİİ değeri 0,80±5,18 iken, erkek katılımcıların ortalama Dİİ değeri 0,47±4,45'dir. Korelason analizi sonucunda ise Dİİ ile vücut ağırlığı (r = 0,197), BKİ (r = 0,338), bel çevresi (r = 0,280), kalça çevresi (r = 0,210), bel/kalça oranı (r = 0,234) ve vücut yağ oranı (r = 0,326) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p < ,05). Posa tüketimi ile vücut ağırlığı (r = - 0,188), BKİ (r = -0,284), bel çevresi (r = -0,247), bel/kalça oranı (r = -0,222) ve vücut yağ oranı (r = -0,224) arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p < ,05). Fiziksel aktivite düzeyi ile BKİ (r = -0,207), bel/kalça oranı (r = -0,309) vücut yağ oranı (r = -0,259) arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler belirlenmiştir (p < ,05). Bu araştırma, sağlık çalışanlarında diyet inflamatuvar indeksi ve posa tüketiminin vücut kompozisyonu ile anlamlı ilişkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Anti-inflamatuvar özellikteki diyetlerin ve yüksek posa tüketiminin vücut kompozisyonu üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının beslenme durumlarının iyileştirilmesine yönelik stratejilerin geliştirilmesinde, anti-inflamatuvar özellikteki diyetlerin ve posa tüketiminin artırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between the Dietary Inflammatory Index (DII), fiber consumption, and body composition in healthcare professionals. This cross-sectional study was conducted with the participation of healthcare professionals aged 20-64 working in private and public hospitals in the province of Rize (N = 122). A personal information form, the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) short form, and a food consumption record form were used as data collection tools. As a result of the study, total fiber intake was 15.33±5.03 g/day for female participants and 15.20±4.10 g/day for male participants. The mean DII score was 0.80±5.18 for female participants and 0.47±4.45 for male participants. Correlation analysis revealed significant positive correlations between DII and body weight (r = 0.197), BMI (r = 0.338), waist circumference (r = 0.280), hip circumference (r = 0.210), waist-to-hip ratio (r = 0.234) and body fat percentage (r = 0.326) (p < .05). Significant negative correlations were found between fiber consumption and body weight (r = -0.188), BMI (r = -0.284), waist circumference (r = -0.247), waist-to-hip ratio (r = -0.222) and body fat percentage (r = -0.224) (p < .05). Furthermore, significant negative correlations were identified between physical activity level and BMI (r = -0.207), waist-to-hip ratio (r = -0.309) and body fat percentage (r = -0.259) (p < .05). This study demonstrated that the Dietary Inflammatory Index and fiber consumption have significant relationships with body composition in healthcare professionals. It was determined that anti-inflammatory diets and high fiber consumption may have positive effects on body composition. It is considered that promoting anti-inflammatory diets and increasing fiber intake are important in developing strategies to improve the nutritional status of healthcare professionals.