Fibromiyalji hastalarında servikal lordoz açısına göre ICF temelli katılım, servikal dizabilite ve baş ağrısının değerlendirilmesi
Evaluation of ICF-based participation, cervical disability and headache according to cervical lordosis angle in fibromyalgia patients
  1. Tez No: 974550
  2. Yazar: BEYZA AYBÜKE ÇERİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Servikal Lordoz, ICF-Katılım, Baş Ağrısı, Radyografi, Fibromyalgia, Cervical Lordosis, ICF-Participation, Headache, Radiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı Fibromiyalji Sendromlu (FMS) hastalarda, servikal lordoz açısındaki değişimin hastalığın şiddeti, servikal dizabilite, baş ağrısı, yaşam kalitesi ve sosyal katılım ile ilişkisinin incelenmesi ve karşılaştırılmaların yapılmasıdır. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmaya, yaş ortalaması 52,61 ± 8,23 yıl olan servikal lordozu azalmış 49 FMS'li ve yaş ortalaması 50,28 ± 9,96 yıl olan normal servikal lordoza sahip 40 FMS'li hastadan oluşan iki grup dahil edildi. Katılımcılara demografik özelliklerinin değerlendirilmesi için demografik bilgi formu, hastalığın işlevini ve semptomlarını değerlendirmek için Fibromiyalji Etki Anketi (FEA), servikal bölge etkilenimi için Boyun Özürlülük Sorgulama Formu (BÖSF), baş ağrısı için Baş Ağrısı Etki Anketi (HIT-6) ve yaşam kalitesi, işlevsellik değerlendirmesi için WHODAS 2.0 ölçeği uygulandı. Servikal lordoz açısını değerlendirmek için Cobb açı ölçümleri yapıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p <0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Fibromiyalji Etki Anketi, Boyun Özürlülük Sorgulama Formu, Baş Ağrısı Etki Anketi, WHODAS 2.0 ve WHODAS'ın Hareket, Kendine Bakım, Ev İşleri, Toplumsal Yaşama Katılım alt alanlarında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Sonuç: FMS'li hastalarda servikal lordoz açısının azalması veya kaybolması, FMS şiddetini, baş ağrısı şikayetlerini ve servikal dizabilite oranlarını arttırırken işlevselliği bozar ve sosyal izolasyona neden olarak yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte, servikal bölgedeki bu yapısal değişikliklerin insan ilişkileri, anlama ve iletişim gibi psikososyal işlevler üzerinde belirgin bir etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is to examine and compare the relationship between the change in cervical lordosis angle and disease severity, cervical disability, headache, quality of life and social participation in patients with Fibromyalgia Syndrome (FMS). Materials and Methods: This study included two groups: 49 patients with FMS and decreased cervical lordosis with a mean age of 52.61 ± 8.23 years, and 40 patients with FMS and normal cervical lordosis with a mean age of 50.28 ± 9.96 years. Participants were administered a demographic information form to assess demographic characteristics, the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ) to assess disease function and symptoms, the Neck Disability Questionnaire (NDQ) to assess cervical region involvement, the Headache Impact Questionnaire (HIT-6) to assess headache, and the WHODAS 2.0 scale to assess quality of life and functionality. Cobb angle measurements were performed to assess cervical lordosis angle. Statistical significance was considered at p<0.05. Results: Statistically significant differences were found in the Fibromyalgia Impact Questionnaire, Neck Disability Index, Headache Impact Test, WHODAS 2.0, and the subdomains of WHODAS related to Movement, Self-Care, Housework, and Social Participation (p <0.05). Conclusion: In patients with FMS, a reduction or loss of cervical lordosis angle increases the severity of FMS, headache complaints, and the rate of cervical disability, while impairing functionality and leading to social isolation, thereby negatively affecting quality of life. However, these structural changes in the cervical region do not appear to have a significant impact on psychosocial functions such as interpersonal relationships, comprehension, and communication.