Romantik ilişkilerde bağlanma stilinin ilişki doyumuna etkisinde akılcı olmayan inançların aracı rolü
The mediating role of irrational beliefs in the effect of attachment style on relationship satisfaction in romantic relationship
- Tez No: 974579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Attachment anxiety and avoidance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında romantik ilişkilerde bağlanma stilinin ilişki doyumuna etkisinde akılcı olmayan inançların aracılık rolü incelenmiştir. Araştırma 18-45 yaş arasında, devam eden romantik ilişkisi olan, 405 katılımcı ile yürütülmüştür. İlişki Doyum Ölçeği (İDÖ), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II), Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği (RAİNO) ve Sosyo-Demografik Form aracılığıyla veriler toplanmıştır. Araştırma modelinin istatiksel analizleri IBM SPSS 26 paket program ile yapılmış olup, araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkileri ve aracılık ilişkisi Yapısal Eşitlik modellemesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bağlanmanın kaygılı ve kaçınan alt boyutları ile ilişki doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançların belirli alt boyutları ile ilişki doyumu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulunması ile akılcı olmayan inançların ilişki doyumunu olumsuz olarak yordadığı bulgulanmıştır. Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançların farklı alt boyutlarının bağlanma stilinin her iki alt boyutu için de anlamlı yönde yordadığı bulgulanmıştır. Bağlanma stilinin ilişki doyumunu olumsuz etkilediği ve romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançların belirli alt boyutlarının kısmi aracı etkisi olduğu bulgulanmıştır. Analiz sonuçları bağlanma stillerinin ilişki doyumunu akılcı olmayan inançlar aracılığıyla etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgularla sınanması hedeflenen hipotezlerle anlamlı bir ilişki ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis aims to examine the mediating role of irrational beliefs in the effect of attachment style on relationship satisfaction in romantic relationships. The study was conducted with 405 participants, aged 18-45, who were in ongoing romantic relationships. Data were collected through the Relationship Satisfaction Scale (RSS), the Experiences in Close Relationships Inventory-II (ECR-II), the Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale (IBRRS), and a Socio-Demographic Form. The statistical analyses of the research model were performed using IBM SPSS 26, and the relationships among the variables and the mediation relationships were examined through Structural Equation Modeling (SEM). According to the results, a significant negative relationship was found between the anxious and avoidant sub-dimensions of attachment and relationship satisfaction. A significant negative relationship was also found between specific sub-dimensions of irrational beliefs in romantic relationships and relationship satisfaction, indicating that irrational beliefs negatively predicted relationship satisfaction. It was also found that certain sub-dimensions of irrational beliefs in romantic relationships significantly predicted both sub-dimensions of attachment style. The study revealed that attachment style negatively affects relationship satisfaction, and certain sub-dimensions of irrational beliefs in romantic relationships have a partial mediating effect. The analysis results show that attachment styles can affect relationship satisfaction through irrational beliefs. A meaningful relationship was found between the hypotheses tested and the results obtained.