2021 Afganistan'daki toplumsal ve siyasal değişim sonrasında muhalif kadınların algıları ve beklentileri
Perceptions and expectations of opposed women following social and political change in Afghanistan in 2021
- Tez No: 974590
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Kadınlar, Taliban, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Pierre Bourdieu, Erkek Egemenliği, Afghanistan, women, Taliban, gender inequality, Pierre Bourdieu, male domination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Taliban'ın geri dönüşünden sonra kadınların karşı karşıya kaldıkları yeni kısıtlamaları ve deneyimlerini incelemektedir. Araştırmanın amacı, kadınların toplumsal ve kültürel bağlamdaki durumlarını derinlemesine anlamaktır. Bu nedenle nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve farklı vilayetlerden 24 kadın ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, Taliban'ın kadınların eğitim, istihdam ve toplumsal katılımına getirdiği sınırlamaların geniş kapsamlı sonuçlar doğurduğunu; umutsuzluk, psikolojik baskılar ve ekonomik bağımlılığı artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, kadınların tamamen pasif olmadıkları; gizli eğitim faaliyetleri, çevrimiçi etkinlikler ve küçük ölçekli ekonomik projeler gibi yollarla direnç gösterdikleri tespit edilmiştir. Verilerin Pierre Bourdieu'nün erkek egemenliği teorisi çerçevesinde analizi, Afganistan'daki toplumsal cinsiyet temelli tahakkümün yalnızca Taliban'ın politikalarının ürünü olmadığını; köklü tarihsel ve kültürel yapılardan da kaynaklandığını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın yeniliği, yalnızca kısıtlamaları belgelemenin ötesinde, kadınların özne olarak direniş biçimlerini de görünür kılmasıdır. Genel sonuç, kadınların dışlanmasının yalnızca bir toplumsal cinsiyet meselesi değil, Afganistan toplumunun tamamı için yapısal bir kriz olduğu yönündedir. Bununla birlikte, bu araştırmanın sadece Taliban karşıtı kadınların görüşlerine odaklandığı ve farklı kadın gruplarının örneğin Taliban'a yakın kadınların bakış açılarının da incelenmesinin gelecekteki çalışmalarda daha bütüncül bir tablo sunabileceği hatırlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the new restrictions and experiences faced by women following the return of the Taliban. The aim of the research is to gain an in-depth understanding of the situation of women within social and cultural contexts. Therefore, a qualitative research approach was adopted, and semi-structured interviews were conducted with 24 women from different provinces. The findings reveal that the restrictions imposed by the Taliban on women's education, employment, and social participation have led to extensive consequences, increasing hopelessness, psychological pressure, and economic dependency. However, it has also been observed that women are not entirely passive; they demonstrate resistance through means such as clandestine educational activities, online initiatives, and small-scale economic projects. The analysis of the data within the framework of Pierre Bourdieu's theory of male domination indicates that gender-based oppression in Afghanistan is not merely a product of Taliban policies but also stems from deep-rooted historical and cultural structures. The novelty of this study lies not only in documenting restrictions but also in making women's forms of resistance as agents visible. The overall conclusion suggests that the exclusion of women is not merely a gender issue but constitutes a structural crisis for Afghan society as a whole. Nevertheless, it should be noted that this research focuses only on the views of women opposed to the Taliban, and that including the perspectives of different women's groups—for instance, those close to the Taliban—could provide a more comprehensive picture in future studies.