Yöneticiye duyulan güvenin sağlık kurumu çalışanlarının iş tatminine etkisi
The effect of trust in managers on job satisfaction of healthcare institution employees
  1. Tez No: 974591
  2. Yazar: SARACETTİN KANUŞ
  3. Danışmanlar: DR. BEHİRE SANÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, motivasyon, iş performansı, memnuniyet, güven, liderlik, verimlilik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sağlık sektöründe çalışan bireylerin iş tatminini etkileyen önemli faktörlerden biri olarak yöneticilere duyulan güveni incelemektedir. Yöneticilere duyulan güven, çalışanların iş yerindeki motivasyonları, bağlılıkları ve genel iş tatminleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, sağlık kurumlarındaki yönetici-çalışan ilişkilerinin iş tatmini üzerindeki rolü ele alınarak, güven duygusunun bu ilişkilerdeki belirleyici faktörlerden biri olduğu savunulmaktadır. Araştırma, sağlık kurumlarındaki çalışanların yöneticilerine olan güven seviyelerinin, iş tatminlerine nasıl yansıdığını ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, anket gibi nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma, yöneticilere duyulan güvenin artırılmasıyla, çalışanların işlerine olan bağlılıklarının ve genel tatmin düzeylerinin arttığını göstermektedir. Ayrıca, güvenin yalnızca iş tatminini değil, aynı zamanda çalışanların iş yerindeki performansları ve organizasyona duydukları sadakati de olumlu yönde etkilediği bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç olarak, sağlık kurumlarındaki yöneticilere duyulan güvenin, çalışanların iş tatminini doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğu ortaya konmuştur. Bu bulgular, sağlık sektöründe yönetim stratejilerinin geliştirilmesinde ve çalışan memnuniyetinin artırılmasında etkili bir rehber olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of trust in managers on job satisfaction among employees in the healthcare sector, focusing on one of the key factors influencing job satisfaction in this field. Trust in managers has a direct effect on employees' motivation, commitment, and overall job satisfaction. The study argues that the sense of trust is one of the determining factors in the manager-employee relationship and plays a critical role in shaping job satisfaction in healthcare organizations. The research aims to measure how employees' trust in their managers reflects on their job satisfaction. In this context, both quantitative and qualitative research methods, such as surveys, have been used. The study demonstrates that increasing trust in managers leads to higher employee commitment and job satisfaction levels. Furthermore, the findings show that trust not only affects job satisfaction but also positively influences employees' workplace performance and their loyalty to the organization. In conclusion, the study reveals that trust in managers is a significant factor that directly influences employees' job satisfaction in healthcare institutions. These findings can serve as an effective guide in the development of management strategies and the improvement of employee satisfaction in the healthcare sector.