Eğitim fakültesi 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencilerin matematiksel merak düzeylerinin incelenmesi
Investigation of mathematical curiosity levels of students studying in the 3rd and 4th grades of the faculty of education
- Tez No: 974612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUĞÇE KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenleri, İlkokul öğretmenleri, Class teachers, Primary school teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan araştırmada eğitim fakültesi 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencilerin matematiksel merak düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini dört farklı üniversitenin Eğitim Fakültesi 3. ve 4. Sınıflarında Okuyan Sınıf öğretmenliği ve İlköğretim Matematik öğretmenliği öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma için uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Uygun örnekleme yöntemi kapsamında gönüllü 420 öğretmen adayı araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Matematiksel Merak Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, normal dağılım şartını sağladığı için, betimsel istatistik yöntemlerinin yanı sıra Bağımsız Örneklemler t-Testi ve ANOVA gibi parametrik testler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmen adaylarının matematiksel merak düzeyleri orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmen adaylarının matematiksel merak düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, bu farkın erkekler lehine olduğu tespit edilmiştir. Öğrenim görülen sınıf değişkeni açısından yapılan analizlerde ise, dördüncü sınıflarda öğrenim gören öğretmen adaylarının matematiksel merak düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenim görülen üniversite açısından yapılan değerlendirmelerde ise, matematiksel merak düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to examine the mathematical curiosity levels of students studying in the 3rd and 4th grades of the Faculty of Education. Survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the research consists of students studying in the 3rd and 4th grades of the Faculty of Education of four different universities. Convenient sampling method was used for the research. Within the scope of convenient sampling method, 420 volunteer pre-service teachers constitute the sample of the research. 'Mathematical Curiosity Scale' was used as a data collection tool in the research. The data were analysed using parametric tests such as Independent Samples t-Test and ANOVA as well as descriptive statistical methods since the data met the normal distribution condition. According to the findings of the study, it was determined that pre-service teachers' mathematical curiosity levels were at medium level. In addition, it was determined that pre-service teachers' mathematical curiosity levels showed a significant difference according to gender, and this difference was found to be in favour of men. In the analyses made in terms of the class variable, it was determined that the mathematical curiosity levels of pre-service teachers studying in the fourth grades were significantly higher. In the analyses made in terms of the university of study, it was determined that there was no significant difference between the levels of mathematical curiosity.