Kur'an ve hadislere göre melek kavramı
The Concept of angel in Quran and hadiths
- Tez No: 97463
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ OSMAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Melek, Cin, Şeytan, Görülmeyen Varlık, Kur'ân, Hadis, Din, Angel, Jin, Satan, Spiritual Creature, Quran, Hadith, ReHgion
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada Kur' ân ve Hadislerde Melek Kavramı araştırılmıştır. Melek inancı ilk defa İslâm diniyle ortaya çıkmamıştır. İslâm'dan önceki dinler ve kültürlerde de, melek gibi bazı görülmeyen varlıklara inanılmaktaydı. Onun için biz öncelikle,“melek kelimesi”nin kökenini ve anlamlarım araştırdık. Kur'ân ve hadislerde bahsedilen melekleri anlayabilmek için öncelikle daha önceki din ve kültürlerdeki melek inancım ve anlamım bilmek gerekmektedir. Bu yüzden birinci bölüm, melek kelimesini ve bazı din ve kültürlerde melek inancım ortaya koymaktadır. Bütün dinlerde“Rûhânî Varlık”kavramı olduğu, bunların her birinde kelimeye değişik manalar yüklendiği, melek kelimesinin kapsamı ve görülmeyen varlıkların içerisindeki konumu işlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, Kur'ân ve hadislerde açıkça ismi geçen melekler ve görevleri belirtilmiş, diğer din ve kültürlerle de benzerliklerine işaret edilmiştir. Bazı dinlerde melek kavramının kapsamı,“Cin”,“Şeytan”gibi“görülmeyen bütün varlıkları”içerirken, İslâm dininde, kendine has bir tür olduğu, nûr'dan yaratıldığı ve yaratılışının diğerlerinden farklı olduğu bildirilmiştir. Yine araştırmamızda, meleklerin özellikleri, görevleri ve insanlarla olan yakın ilgisinden bahsedilmiştir. Melekler, görülmeyen varlıklar olduğu için onlarla ilgili İslâmî bilgiler ancak Kur'ân ve hadislerden elde edilebilmektedir. Bu çalışmamızda, melekle ilgili olarak“halk arasında yaygm olan bazı inanışlara”da yer verilmiş ve bunların İslâm'daki yerine işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within this study,“The Concept of Angel in Quran and Hadiths”has been discussed. The concept of angel hasn't first appeared with Islam. It was also believed in angels and some unseeable creatures in religions and cultures before Islam. For this reason, we firstly discussed origin of word of“Angel”and its meanings. To understand angels mentioned in Quran and Hadiths firstly, we should conceive the belief of angel and its meanings in previous religions and cultures. For this reason, the first section mentions about the word of angel and belief of angel in some religions and cultures. Nevertheless, it was offered that there was a concept of spiritual creature in all religions but it conveys different meaning in every religion. Also, this study offers word of angel's scope and its place in the spiritual creatures. In the second part of study, the angels that their names are clearly mentioned in Quran and hadiths and their functions are presented and the similarities are compared with other reügions and cultures. Although the concept of angel includes all the spiritual creatures called“Jin”,“Satan”etc. in other religions, according to Islam it has special charecteristic features and it's created from light (nûr) and its creation is different from the other spiritual creatures. Moreover in our study, it is mentioned about angel's features, functions and affairs with human. Because the angels are unseeable creatures, information related with them are only obtioned from Quran and hadiths. In this study, it is mentioned about some beliefs connected with the angel which are widespread among the community and their places in Islam.