Şebeke organizasyonlarında yer almanın KOBİ'ler açısından örgütsel sonuçları sektörel dış ticaret şirketleri üzerine bir araştırma
Organizational outcomes of small to medium sized enterprises involvement in network organizations
- Tez No: 97466
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şebeke Organizasyonları, Pazar, Hiyerarşi, Stratejik Merkez, KOBİler, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Network Organizations, Market, Hierarchy, Strategic Center, SME's, Sectoral Foreign Trade Firms
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET ŞEBEKE ORGANİZASYONLARINDA YER ALMANIN KOBİ'LER AÇISINDAN ÖRGÜTSEL SONUÇLARI: SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bahattin KARADEMİR Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Ocak, 2000, 151 sayfa Bu çalışmada küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ'ler) şebeke organizasyonlarında yer almalarının örgütsel sonuçları incelenmektedir. Öncelikle geleneksel organizasyon yapılan ve şebeke organizasyonları tanımlanmakta, bu organizasyon yapılarının zayıf ve üstün yönleri, örgütsel değişimi yaratan ve işbirliğini gerekli kılan etkenler, şebeke organizasyonlannm ortaya çıkış sebepleri, şebeke organizasyonlarının çeşitli türleri, şebeke organizasyonlarında stratejik merkezin rolü, KOBİler ve ortaklaşa ihracat şirketleri konulan üzerinde durulmakta, KOBİlerin sorunlan incelenmekte ve ortaklaşa ihracat şirketlerinden beklenen faydalar ortaya konmaktadır. Aynca KOBllerin şebeke organizasyonlarında yer almalarının örgütsel sonuçlarım analiz eden bir alan araştırması da sunulmaktadır. Bu çalışmada Sektörel Dış Ticaret Şirketleri şebeke organizasyonlan kapsamında değerlendirilmiştir. Buna göre çalışmamızın uygulama kısmında, 1999 yılında Adana ilinde faaliyet göstermekte olan bir Sektörel Dış Ticaret Şirketinin üyesi olan 40 KOBİ üzerinde yapılan araştırma sonuçlan yer almaktadır. Anket yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlan SPSS paket programında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ORGANIZATIONAL OUTCOMES OF SMALL TO MEDIUM SIZED ENTERPRISES' INVOLVEMENT IN NETWORK ORGANIZATIONS: A RESEARCH ON SECTORAL FOREIGN TRADE ORGANIZATIONS Bahattin KARADEMİR Master Thesis, Easiness Department Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN January, 2000, 151 pages la this study, specifically, we examine organizational outcomes of small to medium sized enterprises' (SME's) involvement in network organizations. We define traditional organization forms and network organizations; review the benefits and costs associated with them; indicate forces which drive organizational change and cooperation; explore reasons for forming network organizations; describe various types of network organizations that exist; identify strategic center's role in a network organizations; define SME's and cooperative export firms; review the problems of SME'S; review the expected benefits from cooperative export firms. A field study which analyzed the organizational outcomes of small to medium sized enterprises' involvement in network organizations is also presented in the study. In this study we evaluate Sectoral Foreign Trade Organizations as network organizations. The implementation step in our consultative process brings about 40 SME's which are also member of a Sectoral Foreign Trade Firm in Adana for 1999 initially research was conducted. In order to conduct this research, a questionnaire form was used and the results of research were evaluated by using SPSS.