5G yeni radyo fiziksel aşağı yönlü paylaşımlı (PDSCH) kanallar için performans analizi
Performance analysis for 5G new radio physically downlinked shared (PDSCH) channels
  1. Tez No: 974680
  2. Yazar: AYŞENUR ARZIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 5G Yeni Radyo, PDSCH, Ray Tracing, Veri Hızı, Bit Hata Oranı, Performans Analizi, 5G New Radio, PDSCH, Ray Tracing, Throughput, BER, Performance Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: 5G yeni radyo (NR) haberleşmede PDSCH ve DL-SCH kanallarının performans analizlerinin farklı modülasyon türleri ve farklı alt taşıyıcı aralığı değerleri için verimlilik performansı etkileri açısından gerçekçi iç mekân simülasyon ortamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Simülasyonlar MATLAB ortamında gerçekleştirilmiş olup, temel yapısı PDSCH veri iletim zinciri üzerine kurulu olan sistemimizde gerçekçi ortam tasarımı Ray Tracing metoduyla kapalı bir ortam modeli kullanılarak sunulmuştur. Sunulan simülasyon ortamında farklı modülasyon türleri ve farklı alt taşıyıcı aralıklarının performansları; bit hata oranı, veri aktarım hızı ve yıldız diyagramlarıyla hem görsel olarak hem de sayısal veriler olarak ele alınmıştır. Bulgular: 64QAM ve 256QAM gibi m-ary modülasyonlar 25 dB ve üzeri SNR değerinde düşük BER ve yüksek veri hızı sağlayabilirken QPSK modülasyonu ise düşük SNR koşullarında kararlı performans göstermiştir. Ayrıca Ray Tracing kanalında TDL-C'ye kıyasla performansın daha olumsuz etkilendiği gözlenmiştir. Bunun sebebiyse bu modellemede daha gerçekçi bir ortam tasarlanması çoklu yol yansıma, kırınım ve yol kayıplarının dikkate alınmasıdır. Sonuç: 5G NR sistemlerinde, kanal koşullarına bağlı olarak uygun modülasyon türünün ve alt taşıyıcı aralığının seçilmesi, sistem performansı açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle iç mekân uygulamalarında Ray Tracing tabanlı gerçekçi kanal modelleriyle gerçekleştirilen analizler, sistem tasarımı sürecinde daha isabetli sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Gerçek ortam koşullarını daha doğru yansıtan bu tür kanal modellerinin, ileri düzey haberleşme sistemlerinin tasarımında tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to evaluate the performance analysis of PDSCH and DL-SCH channels in 5G new radio (NR) communications in terms of their efficiency performance effects for different modulation types and different subcarrier spacing values in a realistic indoor simulation environment. Method: The simulations were performed in the MATLAB environment, and the realistic environment design of our system, which is based on the PDSCH data transmission chain, was presented using a closed environment model with the Ray Tracing method. In the presented simulation environment, the performance of different modulation types and different subcarrier spacing was analyzed both visually and numerically using bit error rate, data transmission rate, and constellation diagrams. Findings: While m-ary modulations such as 64QAM and 256QAM can provide low BER and high data rates at SNR values of 25 dB and above, QPSK modulation has demonstrated stable performance under low SNR conditions. Additionally, it was observed that performance was more negatively affected in the Ray Tracing channel compared to TDL-C. This is because this modeling design aims to create a more realistic environment by considering multipath reflections, diffraction, and path losses. Results: In 5G NR systems, selecting the appropriate modulation type and subcarrier spacing based on channel conditions is of great importance in terms of system performance. In particular, analyses performed using Ray Tracing-based realistic channel models in indoor applications ensure more accurate results in the system design process. It is recommended that such channel models, which more accurately reflect real-world conditions, be preferred in the design of advanced communication systems