Aksiyel spondiloartritte sarkopeni sıklığı ve ilişkili olabilecek faktörlerin incelenmesi
Assessment of sarcopenia frequency and its potentially associated factors in axial spondyloarthritis
- Tez No: 974721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORHAN BARIŞ BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: aksiyel spondiloartrit, ankilozan spondilit, fiziksel performans, sağlık indeksi, sarkopeni, spinal mobilite, Kas-iskelet, Spondilit-ankilozan, Spondiloartrit, axial spondyloarthritis, ankylosing spondylitis, health index, physical performance, sarcopenia, spinal mobility, Muscle-skeletal, Spondylitis-ankylosing, Spondylarthritis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Radyografik aksiyel spondiloartritli (r-axSpA) erkek hastalarda sarkopeni sıklığını ve hastalık spesifik klinik faktörlerin sarkopeni ile olan ilişkisini incelemek. Yöntem: Çalışmaya 40 yaş ve üzeri, yaş açısından eşleştirilmiş r-axSpA tanılı erkek hasta ve kontroller dâhil edildi. Sarkopeni tanısı Sarkopeni Özel Çalışma Grubu Uzman Görüşü (ISarcoPRM) kriterleri kullanılarak el dinamometresi ile değerlendirilen el kavrama kuvveti, Sandalyeden Kalkma Testi ile değerlendirilen alt ekstremite kas fonksiyonu ve düzeltilmiş uyluk kas kalınlık oranı (sTAR) ile değerlendirilen ön uyluk kas kalınlığı ölçümlerine dayalı olarak kondu. Yaş ve cinsiyet (sadece erkekler) bakımından eşleştirilmiş r-axSpA ile kontrol grubunun sarkopeni bakımından karşılaştırması ki-kare testi kullanılarak yapıldı. Sarkopeni ve r-axSpA ilişkisi egzersiz ve vücut kütle indeksine göre düzeltilmiş koşullu lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Ayrıca r-axSpA olan hastalar sarkopeni varlığına göre iki gruba ayrıldı. R-axSpA grubunda hastalık spesifik klinik faktörlerle sarkopeni arasındaki ilişki lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ve cinsiyet (erkek) eşleştirilmiş 108 r-axSpA'lı hasta ve kontrol (toplam 216 katılımcı) çalışmaya dâhil edildi. Sarkopeni sıklığı r-axSpA grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti [sırasıyla %32.4 (n=35) ve %7.4 (n=8), p <0.001]. Çok değişkenli koşullu lojistik regresyon analizinde r-axSpA ile sarkopeni arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptandı [odds oranı (%95 güven aralığı) = 16.5 (2.5 – 108.3), p=0.004]. Sarkopenik olan (n=35) ve olmayan (n=73) r-axSpA'lı hastalar arasında yapılan karşılaştırmada yaş, vücut kütle indeksi, hastalık süresi ve BASMI-lin bakımından sarkopenik r-axSpA lehine istatistiksel anlamlı yükseklik saptandı (p>0.05). R-axSpA grubunda (n=108) yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yaş ve vücut kütle indeksine göre düzeltme yapıldığında modele dahil edilen hastalık spesifik klinik faktörlerle (BASMI-lin, ASAS-HI) sarkopeni arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada r-axSpA'lı erkek hastalarda hastalık varlığı sarkopeni için bağımsız bir risk faktörü olarak bulunmasına rağmen hastalık spesifik klinik faktörlerle sarkopeni arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Olası açıklamalardan biri, sarkopeni için bağımsız risk faktörleri olan ileri yaş ve obezitenin, hastalıkla ilişkili faktörlerle zaman içinde giderek belirginleşen karmaşık bir şekilde etkileşime girmesidir. Diğer bir olası açıklama da, örneklem büyüklüğü ve çalışma tasarımının böyle bir ilişkiyi saptamak için yetersiz olmuş olabileceğidir. Hastalık ilişkili faktörlerle sarkopeni arasında doğrudan bir ilişkinin gösterilebilmesi için uzun takip süresinin olduğu büyük örneklemli kohort çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the frequency of sarcopenia in male patients with radiographic axial spondyloarthritis (r-axSpA) and to examine the association between sarcopenia and disease-specific clinical factors. Methods: Male patients aged 40 years and older with a diagnosis of radiographic axial spondyloarthritis (r-axSpA) and age-matched controls were included in the study. The diagnosis of sarcopenia was established according to the International Sarcopenia Special Interest Group Expert Opinion (ISarcoPRM) criteria, based on handgrip strength measured by a dynamometer, lower-extremity muscle function assessed using the Chair Stand Test, and anterior thigh muscle thickness evaluated using the corrected sonographic thigh adjustment ratio (sTAR). A comparison between the age- and sex-matched (male only) r-axSpA and control groups with respect to sarcopenia was performed using the chi-square test. The relationship between sarcopenia and r-axSpA was examined using conditional logistic regression analysis adjusted for exercise status and body mass index. In addition, patients with r-axSpA were categorized into two groups according to the presence or absence of sarcopenia, The relationship between sarcopenia and disease-specific clinical factors within the r-axSpA group was evaluated using logistic regression analysis. Results: A total of 108 age- and sex-matched (male) patients with r-axSpA and controls (216 participants in total) were included in the study. The frequency of sarcopenia was significantly higher in the r-axSpA group compared with the control group [32.4% (n=35) vs. 7.4% (n=8), respectively, p < 0.001]. In the multivariable conditional logistic regression analysis, a statistically significant relationship was observed between r-axSpA and sarcopenia [odds ratio (95% CI) = 16.5 (2.5–108.3), p = 0.004]. When patients with r-axSpA were grouped according to the presence of sarcopenia (sarcopenic: n=35; non-sarcopenic: n=73), age, body mass index, disease duration, and BASMI-lin scores were significantly higher in the sarcopenic r-axSpA group (p < 0.05 for all). In the multivariable logistic regression analysis conducted within the r-axSpA group (n=108), no statistically significant association was found between sarcopenia and the disease-specific clinical factors included in the model (BASMI-lin and ASAS-HI) after adjusting for age and body mass index. Conclusion: In this study, although the presence of r-axSpA was identified as an independent risk factor for sarcopenia in male patients, no significant relationship was observed between sarcopenia and disease-specific clinical factors. One possible explanation is that advanced age and obesity—both independent risk factors for sarcopenia—may interact with disease-related factors in a complex way that becomes more pronounced over time. Another possible explanation is that the sample size and study design may have been insufficient to detect such an a relationship. Larger cohort studies with extended follow-up periods are needed to clarify whether a direct relationship exists between sarcopenia and disease-specific factors in r-axSpA.