Erzurum içme suyu arıtma tesisi su kalitesinin mevsimsel değişiminin istatiksel olarak değerlendirilmesi
Statistical evaluation of seasonal variation of water quality of Erzurum province drinking water treatment facility
- Tez No: 974720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA EKMEKYAPAR TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçme suyu, Drinking water
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kentsel içme suyu standartlarını sağlamak ve bu standartları sürdürebilmek için içme sularının kalitesini değerlendirmek ve mevsimsel değişimlerini araştırmak amacıyla Erzurum İl merkezindeki içme ve kullanma sularının, su kalitesinin belirlenmesi ve kullanım açısından değerlendirilmesi yapılarak mevsimsel değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Erzurum İlinde içme suyu numunelerine ait Palandöken barajından gelen giriş kaynak suyu analiz verileri ile arıtma tesisi arıtılmış çıkış suyu analiz verileri Haziran 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında tesisten temin edilmiştir. Araştırmamda karşılaştırılan içme suyunun parametrelerinden 3 adet fiziksel özellik (Bulanıklık, Sıcaklık(C°), renk) ve 9 adet kimyasal özellik (pH, elektriksel iletkenlik(EC), çözünmüş oksijen(Ç.O), alüminyum(Al), demir(Fe), mangan(Mn), klorür(Cl-), sülfat(SO4-2), sodyum(Na)) olmak üzere toplam 12 adet parametrenin analizleri değerlendirilmiştir ve 17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve TS 266 standartlarına göre uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate seasonal changes by determining the water quality and evaluating the drinking and drinking water in the city center of Erzurum in order to evaluate the quality of drinking water and to investigate seasonal changes in order to ensure and maintain urban drinking water standards. In this context, inlet source water analysis data from Palandöken dam for drinking water samples in Erzurum Province and purified outlet water analysis data of the treatment plant were obtained from the facility between June 2022 and May 2023. Among the parameters of drinking water compared in my research, there were 3 physical properties (turbidity, temperature (C°), color) and 9 chemical properties (pH, electrical conductivity (EC), dissolved oxygen (D.O), aluminum (Al), iron (Fe)), manganese (Mn), chloride (Cl-), sulphate (SO4-2), sodium (Na)), a total of 12 parameters were evaluated and the Waters Intended for Human Consumption Regulations, which came into force after being published in the Official Gazette dated 17.02.2005 and numbered 25730, were evaluated. It has been found to be suitable according to the Regulation and TS 266 standards.