Travma sonrası stres bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde Galectin-3, S100B, tiyol/tiyol disülfit ve iskemi modifiye albümin düzeylerinin incelenmesi
Assessment of Galectin-3, S100B, thiol/thiol disulphide and ischemia-modified albumin levels in children and adolescents with post-traumatic stress disorder
- Tez No: 974766
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, Nöroinflamasyon, Stres bozuklukları-post travmatik, Çocuk istismarı, Çocuk istismarı-cinsel, Çocukluk çağı travmaları, Sexual abuse, Neuroinflamation, Stress disorders-post traumatic, Child abuse, Child abuse-sexual, Childhood traumas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) çocuk ve ergenlerde travma sonrası sık görülen ruhsal hastalıklardan biridir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu bozukluk, yüksek tıbbi ve sosyoekonomik yüke neden olmaktadır. Yapılacak olan araştırma ile nöroinflamasyonda potansiyel bir belirteç adayı olan Galectin-3 ve nöronal hasar belirteci S100B proteinlerinin düzeyleri ile oksidatif stres düzeyini gösteren tiyol/tiyol disülfit hemostazı ve iskemi modifiye albümin (İMA) düzeylerinin TSSB olan hastalar ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması; hastalık şiddeti ve belirtileri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğimize başvuran 44 TSSB tanısı konan cinsel istismar mağduru kız çocuk ve ergen ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 44 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Dahil edilme yaş aralığı 8-17 olarak planlanmış, çalışma 12-17 yaş aralığındaki katılımcılarla tamamlanmıştır. Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği, Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Çocuklar için Travma Sonrası Stres Tepki Ölçeği ve Klinik Global İzlem – Şiddet Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan alınan venöz kan örnekleri, uygun koşullarda Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı'na ulaştırılmıştır. Serum örneklerinde Galectin-3 ve S100B düzeyleri ELISA yöntemi ile, tiyol/disülfit dengesi Erel ve Neşelioğlu tarafından geliştirilen otomatize spektrofotometrik yöntem ile, İMA düzeyleri ise Bar-Or ve arkadaşlarının tanımladığı albümin kobalt bağlama testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: TSSB grubunda S100B ve İMA düzeyleri kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek; native tiyol, total tiyol ve disülfit düzeyleri ise anlamlı derecede düşük bulunmuştur. ROC analizi sonucunda İMA'nın TSSB'yi ayırt etmede %81,4 duyarlılık ve %81,8 özgüllük değerleriyle yüksek tanısal performansa sahip olduğu tespit edilmiştir. Galectin-3 düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. TSSB grubunda nötrofil yüzdesi yüksek, lenfosit yüzdesi ve lenfosit sayısı düşük bulunmuştur. TSSB grubunda eritrosit sayısı ve hemoglobin düzeyleri düşük; açlık glukoz düzeyi yüksek bulunmuştur. Galectin-3 düzeyi, CGI puanları ile pozitif yönde anlamlı ilişki göstermiştir; Galectin-3 artışıyla klinik şiddet artışı paralellik göstermiştir. Sonuç: Çalışmamızın bulguları TSSB'nin patofizyolojisinde nöroinflamasyon ve oksidatif stresin önemli rol oynadığını göstermektedir. Yüksek İMA ile azalmış tiyol parametreleri, artmış oksidatif yükü ve azalmış antioksidan kapasiteyi desteklemektedir. İMA'nın yüksek tanısal performansı, bu parametrenin TSSB için umut verici bir biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Galectin-3'ün klinik şiddetle ilişkisi ise hastalığın izleminde yardımcı bir belirteç olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Tiyol-disülfit homeostazındaki bozulma, nötrofil/lenfosit oranındaki değişiklikler ve metabolik parametrelerdeki anormallikler, TSSB'nin sistemik bir hastalık olduğunu desteklemektedir. Bu bulgular, TSSB'nin objektif biyolojik göstergelerle değerlendirilmesine ve gelecekte tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) is one of the common psychiatric disorders following trauma in children and adolescents. This condition, which adversely affects quality of life, results in a high medical and socioeconomic burden. This study aimed to compare the levels of Galectin-3 (a potential marker of neuroinflammation), S100B (a neuronal damage marker), thiol/disulfide homeostasis (indicating oxidative stress), and ischemia-modified albumin (IMA) between PTSD patients and a healthy control group, and to examine their association with symptom severity and clinical features. Methods: The study included 44 female children and adolescents diagnosed with PTSD following sexual abuse who presented to our Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic, along with 44 age- and sex-matched healthy controls. Although the planned inclusion age range was 8–17 years, the study was completed with participants aged 12–17 years. The Screen for Child Anxiety Related Disorders, the Children's Depression Inventory, the Childhood Trauma Questionnaire, the Child Post-Traumatic Stress Reaction Index, and the Clinical Global Impression–Severity Scale (CGI-S) were administered. Venous blood samples collected from participants were transported under appropriate conditions to the Medical Biochemistry Laboratory of Ankara Bilkent City Hospital. Serum Galectin-3 and S100B levels were measured using ELISA, thiol/disulfide homeostasis was assessed via the fully automated spectrophotometric method developed by Erel and Neşelioğlu, and IMA levels were analyzed using the albumin–cobalt binding test described by Bar-Or et al. Results: S100B and IMA levels were significantly higher in the PTSD group compared with controls, whereas native thiol, total thiol, and disulfide levels were significantly lower. ROC analysis demonstrated that IMA showed high diagnostic performance in distinguishing PTSD, with a sensitivity of 81.4% and a specificity of 81.8%. No significant difference was observed between groups in terms of Galectin-3 levels. The PTSD group exhibited higher neutrophil percentages and lower lymphocyte percentages and counts. Red blood cell count and hemoglobin levels were lower, whereas fasting glucose levels were higher in the PTSD group. Galectin-3 levels were positively correlated with CGI-S scores, indicating that increased Galectin-3 was associated with greater clinical severity. Conclusion: The findings of this study demonstrate that neuroinflammation and oxidative stress play an important role in the pathophysiology of PTSD. Elevated IMA levels and reduced thiol parameters support increased oxidative burden and reduced antioxidant capacity. The high diagnostic performance of IMA suggests that it may serve as a promising biomarker for PTSD. The association between Galectin-3 levels and clinical severity further indicates its potential utility as an adjunct marker in monitoring disease progression. Disruption of thiol–disulfide homeostasis, alterations in neutrophil/lymphocyte parameters, and metabolic abnormalities collectively support the notion that PTSD is a systemic disorder. These findings may contribute to the objective biological evaluation of PTSD and to the development of future treatment strategies.