Güneybatı Karadeniz üst tabaka sıcaklık ve tuzluluk yeniden analiz verilerinin yerinde ölçüm verileri ile hata analizi
Error analysis of the southwestern black sea upper layer temperature and salinity re-analysis data with in-situ data
  1. Tez No: 974782
  2. Yazar: KENAN GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNE ALTIOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, CTD, yeniden analiz, Copernicus, interpolasyon, Black Sea, CTD, reanalysis, Copernicus, interpolation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Oşinografi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Güneybatı Karadeniz'de gerçekleştirilen yerinde (in-situ) ölçümler ile CMEMS (Copernicus Marine Environment Monitoring Service) tarafından sunulan yeniden analiz verileri sıcaklık ve tuzluluk bakımından karşılaştırılmıştır. Yer verileri, 2001 Ağustos, 2003 Ağustos ve 2004 Haziran aylarında İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından R/V ARAR Araştırma Gemisi ile yapılan seferlerde, SBE9/11 tipi CTD cihazı ile toplanmıştır. CMEMS model verileri, CTD ölçüm istasyonlarının bulunduğu tam koordinatlara interpolasyon uygulanarak her istasyon için model değerleri elde edilmiştir. Bu şekilde hesaplanan model verileri, eşzamanlı CTD gözlemleri ile karşılaştırılmıştır. Sıcaklık ve tuzluluk farkları, yıl, istasyon ve derinlik gruplarına göre değerlendirilmiştir. CMEMS verilerinin yüzeyde, CTD gözlemlerine göre daha yüksek sapmalar gösterdiği ortaya konmuştur. Tüm verilerin yaz aylarında toplanmış olması, bu farkların mevsimsel değişimden çok yüzey koşullarının modellenmesindeki zorluklardan kaynaklandığını düşündürmektedir. 2001 yılına ait verilerde sapmalar daha yüksek bulunmuş, bunun da o dönemde bölgede etkili olan episodik fırtına koşullarından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. 2003 ve 2004 yıllarında ise sapmaların belirgin şekilde azaldığı gözlenmiştir. Derinlik arttıkça model-gözlem uyumunun güçlendiği tespit edilmiştir. Ancak bu katmanlardaki örneklem sayısının az olması, sonuçların dikkatli yorumlanmasını gerektirmektedir. Analiz edilen hata metrikleri, CMEMS'in tuzluluk için negatif, sıcaklık için ise pozitif ortalama hata (MBE) ürettiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, modelin su kolonundaki farklı katmanları yakalamada zorlandığı saptanmıştır. Bu nedenle, CMEMS verilerinin orta ve derin katmanlarda genel eğilimleri yansıtmak açısından faydalı olmakla birlikte, tabakalaşma özellikleri, soğuk ara tabaka kalınlığı ve ayrıntılı dikey yapıların doğru tahmini konusunda sınırlılıklar taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in-situ measurements conducted in the southwestern Black Sea were compared with reanalysis data provided by CMEMS (Copernicus Marine Environment Monitoring Service) in terms of temperature and salinity. The in-situ data were collected during cruises carried out in August 2001, August 2003, and June 2004 by the Institute of Marine Sciences and Management of Istanbul University, using an SBE9/11 type CTD system on board the R/V ARAR research vessel. CMEMS model data were interpolated to the exact coordinates of the CTD measurement stations to obtain model values for each station. These interpolated model data were then compared with simultaneous CTD observations. Temperature and salinity differences were evaluated by year, station, and depth groups. It was revealed that CMEMS data exhibited higher deviations at the surface compared to CTD observations. Since all measurements were taken during the summer months, these discrepancies are considered to be caused more by the challenges of representing surface conditions in the model than by seasonal variability. The deviations were higher in 2001, which is evaluated to be associated with the episodic storm conditions that affected the region during that period. In contrast, deviations were significantly reduced in 2003 and 2004. The agreement between model and observations improved with increasing depth. However, the limited number of samples in deeper layers requires cautious interpretation of the results. The analyzed error metrics indicated that CMEMS produced a negative mean bias error (MBE) for salinity and a positive MBE for temperature. Furthermore, it was found that the model had difficulty in resolving the different layers of the water column. Therefore, although CMEMS data are useful for capturing the general tendencies in the middle and deeper layers, they present limitations in accurately estimating stratification characteristics, the thickness of the Cold Intermediate Layer (CIL), and detailed vertical structures.