Gemi adamlarında yalnızlığın yordayıcısı olarak bilişsel esneklik ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
An examination of cognitive flexibility and psychological resilience levels as predictors of loneliness among seafarers
- Tez No: 974877
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Denizcilik, Psychology, Marine
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Gemi adamları, Psikolojik sağlamlık, Yalnızlık, Cognitive flexibility, Seafarers, Resilience, Loneliness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykoz Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, gemi adamlarının yalnızlık, bilişsel esneklik ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin çeşitli demografik ve mesleki özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini ve bu özelliklerin söz konusu psikolojik değişkenler üzerindeki yordayıcı gücünü incelemektir. Araştırmada veri toplamak amacıyla UCLA Yalnızlık Ölçeği (Demir, 1989), Bilişsel Esneklik Ölçeği (Çelikkaleli, 2013) ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği Kısa Formu (Doğan, 2015) kullanılmıştır. Araştırma grubu, çeşitli yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim düzeyi, hizmet sınıfı, gemide çalışma süresi, deniz tecrübesi, meslek seçimi, vardiya sistemi, beklenmedik olay deneyimi ve sıklığı ile günlük çalışma saatlerine sahip 164 gemi adamından oluşmaktadır. Verilerin analizinde varyans analizi (ANOVA) ve çoklu doğrusal regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, bazı demografik değişkenlerin yalnızlık, bilişsel esneklik ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerinde anlamlı farklar oluşturduğunu ve özellikle bilişsel esneklik üzerinde bazı değişkenlerin anlamlı yordayıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the levels of loneliness, cognitive flexibility, and psychological resilience among seafarers differ according to various demographic and occupational characteristics, and to assess the predictive power of these characteristics on the psychological variables in question. To collect data, the UCLA Loneliness Scale (Demir, 1989), the Cognitive Flexibility Scale (Çelikkaleli, 2013), and the Brief Resilience Scale (Doğan, 2015) were used. The research sample consisted of 164 seafarers with diverse profiles in terms of age, gender, marital status, educational background, service class, duration of employment onboard, maritime experience, voluntariness in choosing the profession, shift system, experience and frequency of unexpected events, and daily working hours. The data were analyzed using analysis of variance (ANOVA) and multiple linear regression analysis. The findings revealed that certain demographic variables created significant differences in levels of loneliness, cognitive flexibility, and psychological resilience. Moreover, some variables were found to be significant predictors, particularly for cognitive flexibility