Yeni tasarım giyilebilir kuru tip elektromyostimulation (EMS) kıyafetlerinin geçerliliği
Validity of the new design wearable dry type elektromyostimulation (EMS) clothes
  1. Tez No: 974883
  2. Yazar: ENDER ÜSKENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kas aktivasyonu, Muscle activation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Probody Systems firması tarafından geliştirilen kuru tip EMS tayt-body sisteminin, geleneksel ıslak tip EMS kıyafetlerine göre kas aktivasyonu üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Araştırmaya haftada dört gün düzenli antrenman yapan, 14–17 yaş aralığında, sağlıklı 16 kadın voleybol sporcusu (ortalama yaş: 15,0 ± 0,9 yıl) katılmıştır. Katılımcılara hem kuru tip hem de ıslak tip EMS kıyafetleri giydirilerek, aynı EMS parametreleri altında biceps curl hareketi uygulanmıştır. Hareket esnasında eklem açıklığı Kinovea 2023.1.2 video analiz yazılımı ile, kuvvet düzeyi ise el dinamometresi ile ölçülmüştür. Her katılımcıya her ölçüm için 2–3 tekrar verilmiş, en yüksek değer kaydedilmiştir. Uygulamalar arasında en az 15 dakika dinlenme süresi bırakılmıştır. Ölçümler ön test-son test yaklaşımıyla değerlendirilmiş; verilerin analizinde bağımlı örneklem t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Eklem açıklığı ve kuvvet ölçümleri karşılaştırıldığında, kuru tip EMS kıyafetinin ıslak tip EMS kıyafetine kıyasla daha yüksek düzeyde kas aktivasyonu sağladığı görülmüştür. Her iki EMS tipinin de biceps curl hareketi sırasında eklem hareket açıklığını ve kas kuvvetini anlamlı düzeyde etkilediği, istatistiksel olarak belirlenmiştir (p<0,05). Kuru tip kıyafetin performans açısından geçerli ve avantajlı olduğu, özellikle ROM geliştirme, pratiklik ve kullanıcı konforu açısından avantajlar sunduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, kuru tip EMS tayt-body sisteminin geleneksel ıslak tip EMS sistemine alternatif olabilecek nitelikte olduğu ve spor bilimleri alanında kullanılabilirliğinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sistem, özellikle saha uygulamalarında su ihtiyacını ortadan kaldırması, hijyenik avantajları ve kullanım kolaylığıyla dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effects of the dry-type EMS tights-body system developed by Probody Systems with traditional wet-type EMS garments on muscle activation. Sixteen healthy female volleyball athletes aged 14–17 (mean age: 15.0 ± 0.9), training regularly four days a week, participated in the study. Each wore both dry-type and wet-type EMS garments and performed biceps curl exercises under the same EMS parameters. Joint range of motion was analyzed using Kinovea 2023.1.2 video software, and muscle strength was measured with a hand dynamometer. For each test, 2–3 repetitions were performed, and the highest value was recorded. A rest period of at least 15 minutes was given between trials. A pre-test/post-test design was used, and data were analyzed with a paired samples t-test (p<0.05). Comparison of joint range of motion and strength values showed that the dry-type EMS suit provided greater muscle activation as the wet-type. Both types statistically determined to significantly affected joint mobility and muscle strength during the biceps curl (p<0.05). The dry-type suit was found to be valid and advantageous in terms of performance, offering notable benefits particularly in ROM improvement, practicality, and user comfort. Based on these findings, the dry-type EMS system appears to be a strong alternative to the traditional wet-type EMS system and highly applicable in sports science. Its ease of use, hygienic benefits, and elimination of water dependency make it particularly advantageous in field applications.