İngiliz işgali döneminde (1857-1947) Hint alt kıtasında Barelviyye ekolü
The Barelwi school in the Indian subcontinent during the British colonial period (1857–1947)
- Tez No: 974893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, Hint Alt Kıtası, Hint Müslümanları, İslam tarihi, India, Indian Subcontinent, Indian Muslims, Islamic history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İngiliz sömürgesi altındaki Hindistan'da 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyıl başlarına kadar yaşamış Müslüman alim Ahmed Rıza Han Barelvî'nin (1856-1921) hayatını, fikirlerini ve diğer İslami akımlarla ilişkisini incelemektedir. Tezin birinci bölümünde İngiliz hakimiyetinin Hint alt kıtasına etkisi ve bu süreçte ortaya çıkan İslami hareketler değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Ahmed Rıza Han'ın biyografisi, ilmî mirası ve fetvaları ile siyasi meseleler karşısındaki duruşu ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, özellikle peygamber sevgisi, tasavvufi anlayış ve mucize tasavvuru gibi tartışmalı görüşleri analiz edilmiştir. Dördüncü bölüm ise onun bölgedeki diğer İslami hareketlere karşı eleştirilerini konu edinmektedir. Araştırmada, nitel analiz yöntemi kullanılmış, Ahmed Rıza Han'ın eserleri ve dönemin kaynakları esas alınmıştır. Çalışma sonucunda, Barelvî hareketin Ahmed Rıza Han'ın öncülüğünde, bölgenin köklü Hanefi-Sufi İslam anlayışı temelinde şekillendiği, onun dinî düşüncelerinin ve fetvalarının, Hindistan'daki dinî ve siyasi tartışmalar üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, Ahmed Rıza Han'ın takipçilerinin onun ölümünden sonra da görüşlerini çeşitli kurumsal araçlarla sürdürmeye çalıştıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the life, ideas, and interrelations of the Muslim scholar Ahmad Riza Khan Barelwi (1856-1921), who lived in India during the late 19th and early 20th centuries under British colonial rule. The first chapter analyzes the impact of British dominance on the Indian subcontinent and explores the major Islamic movements that emerged in this context. The second chapter focuses on Ahmad Riza Khan's biography, scholarly legacy, legal opinions (fatwas) and his position on political matters. The third chapter investigates his controversial views on prophetic love, Sufi spirituality, the concept of miracles etc. The fourth chapter addresses his critiques of other Islamic movements in the region. The research adopts a qualitative analytical approach and is primarily based on Ahmad Riza Khan's writings and contemporary sources. As a result of this study, it has been determined that the Barelwi movement took shape under the leadership of Ahmad Riza Khan, grounded in the region's long-standing Hanafi-Sufi interpretation of Islam. His religious ideas and fatwas played a significant role in shaping religious and political debates in colonial India. Furthermore, it has been observed that his followers sought to continue his views after his death through various institutional means.