Tarihi Balat leblebiciler sokak dükkanları tasarım rehberi
Historical Balat leblebiciler street shops design guide
  1. Tez No: 974907
  2. Yazar: SENEM AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ERDEM, PROF. DR. EMİNE FÜSÜN ALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina tasarımı, Cephe tasarımı, Kent rehberleri, Kentsel koruma alanları, Tarihi koruma, Tasarım rehberi, Şehirsel koruma, Building design, Facade design, City guides, Urban conservation areas, Historic preservation, Design guideline
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İstanbul'un tarihi Balat semtinde yer alan Leblebiciler Sokağı'ndaki ticaret yapılarının mevcut durumlarını analiz ederek hem koruma hem güncel yaşam ihtiyaçlarını dengede tutan bir tasarım rehberi hazırlamayı amaçlamaktadır. Tezin başlıca amacı, özgün mimari değerleri korurken tarihi dokuyu anlayarak onunla güçlü ilişkiler kuran, aynı zamanda özgün ve esnek tasarım ilkeleri geliştirmektir. Tasarım rehberi kriterleri oluşturulurken bunların yeni tasarımlar için rehber niteliğinde olması, katı ve tek tip öneriler yerine şehrin canlılığına, çeşitliliğine ve farklı ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak sağlayacak, esnek prensiplerden oluşması gözetilmiştir. Bölgeye has tarihi dokuya uygun tasarım prensipleri geliştirmek için geleneksel dükkân yapılarının rölöveleri oluşturularak mimari biçimlenişleri ve koruma sorunları incelenmiştir. Tezde, tarihî ticaret bölgeleri için ulusal ve uluslararası düzeyde oluşturulmuş tasarım rehberleri ve tarihi çevrede tasarım yaklaşımları incelenmiş, bu rehberlerin tarihî çevrelerdeki işlevi, kapsamı ve kullanıcı profilleri ve sosyal dokusu analiz edilmiştir. Kentsel dokunun pek çok bileşenden oluşan çok katmanlı yapısı göz önünde bulundurularak, bölgenin fiziksel dokusu ile birlikte sosyo-kültürel dokuyu oluşturan tarihi, sosyal, ekonomik ve demografik yapısı da detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Leblebiciler Sokağı özelinde tipolojik, morfolojik ve işlevsel analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, yerin ruhunu koruyan, organik ve doğal bir gelişim hedefleyen, sürdürülebilir ve katılımcı bir yaklaşım benimseyen, değişen işlevleri göz önünde bulunduran ve esnek ilkelerden oluşan bir tasarım rehberi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop a design guide that balances both conservation and contemporary living needs by analyzing the current conditions of commercial buildings located on Leblebiciler Street in the historic Balat district of Istanbul. The primary objective is to develop original and flexible design principles that preserve authentic architectural values while understanding and establishing strong connections with the historical context. In creating the criteria for the design guide, the focus was on providing a flexible framework that serves as a guide for new designs, avoiding rigid and uniform solutions, and instead promoting urban vitality, diversity, and responsiveness to different needs. To develop design principles appropriate to the historical fabric of the area, measured drawings of traditional shop structures were prepared, and their architectural configurations and conservation issues were examined. The thesis reviews national and international design guides and design approaches in historic contexts, analyzing their functions, scope, user profiles, and social dynamics. Taking into account the multilayered structure of the urban fabric, the study also explores the region's physical structure along with its socio-cultural context, including historical, social, economic, and demographic dimensions. Typological, morphological, and functional analyses were conducted specifically for Leblebiciler Street. As a result, the thesis proposes a design guide based on flexible principles, aiming for sustainable and participatory approaches, respecting the spirit of place, supporting organic and natural development, and addressing evolving functional needs.