Larenks displazilerinde malignleşme potansiyeli: 15 yıllık klinik bir inceleme
Malignancy potential in laryngeal dsyplasias: A 15-year clinical study
  1. Tez No: 974917
  2. Yazar: MÜJGAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BENGÜ YALDIZ ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks, displazi, invaziv kansere dönüşüm, kanser, Larynx, dysplasia, malignant transformation, invasive carcinoma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Larenks lökoplazileri invaziv kansere dönüşüm gösterebildiğinden yakın takip edilmesi gereken premalign lezyonlardır. Her ne kadar literatürde bununla ilgili birçok çalışma olsa da premalign larenks lezyonlarının tanı, takip ve tedavi sürecinde tam bir fikir birliğine varılamamıştır. Çalışmamızda larenks displazi tanısı alan hastalar retrospektif olarak taranarak, hangi displazi türlerinin invaziv kansere daha çok dönüştüğü, kansere dönüşümün ne kadar sürede gerçekleştiği, displazi tanısı alan hastalara hangi tedavilerin uygulandığı, displazinin etiyolojisinde hangi faktörlerin etkili olduğu ve displazi tanısı alan hastaların hangi oranda invaziv kansere dönüştüğünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç- Yöntem: Çalışmaya 116'sı erkek 9'u kadın 125 hasta dahil edildi. Hastalar 2005 Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmasına göre 5 patolojik sınıfta incelendi. 2017 Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmasına göre hastalar kendi aralarında Grup 1 ve Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Grup 1 ve Grup 2 arasındaki invaziv kansere dönüşüm oranları, ek hastalıkları, etiyolojik faktörler, takip edilme süreleri, kansere dönüşüm süreleri arasından karşılaştırma yapıldı. Tüm verilerin analiz aşamasında SPSS 27.0 paket programı kullanıldı. İstatistiksel önemlilik p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Düşük dereceli displazilerin invaziv kansere dönüşüm oranları %10,3, orta dereceli displazilerin %60, şiddetli dereceli displazilerin %31,9 ve in-situ karsinom hastalarının dönüşüm oranı %40 olarak bulunurken, tüm displazilerin kansere dönüşüm oranı %21,6 olarak bulunmuştur. Grup 1' deki hastaların invaziv kansere dönüşüm oranları %10,3 iken Grup 2'deki hastaların dönüşüm oranları %35,1 olarak bulunmuştur. Grup 2'deki hastaların yaş ortalaması Grup 1'deki hastaların yaş ortalamasından daha yüksek bulunmuştur ve bu fark istatiksel olarak anlamlıdır. Sonuç: Larenksin tüm displazik lezyonlarının kansere dönüşüm oranı %21,6 olarak bulunmuş olup, özellikle orta dereceli displazili hastaların hafif dereceli displazilerle benzer klinik seyir göstermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Laryngeal leukoplakia is a premalignant lesion that requires close follow-up because of its potential to progress into invasive carcinoma. There is still no consensus on the diagnosis, management, and treatment strategies of premalignant laryngeal lesions. In this study, we retrospectively analyzed patients diagnosed with laryngeal dysplasia to determine which dysplasia subtypes are more likely to progress to invasive carcinoma, the average time period of malignant transformation, the treatments administered, the etiologic factors involved, and the overall transformation rate to invasive cancer. Methods: A total of 125 patients (116 males and 9 females) were included in the study. Patients were evaluated according to the 2005 World Health Organization (WHO) classification into five pathological categories. In addition, based on the 2017 WHO classification, the cases were divided into Group 1 and Group 2. The groups were compared in terms of malignant transformation rates, comorbidities, etiologic factors, follow-up time, and time of transformation. Data analysis was performed using SPSS version 27.0, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The rates of malignant transformation were 10.3% for mild dysplasia, 60% for moderate dysplasia, 31.9% for severe dysplasia, and 40% for carcinoma in-situ. The overall transformation rate of all dysplastic lesions into invasive carcinoma was 21.6%. The malignant transformation rate was 10.3% in Group 1 and 35.1% in Group 2. The mean age of patients in Group 2 was significantly higher than that of Group 1 (p<0.05). Conclusion: The overall malignant transformation rate of all laryngeal dysplastic lesions was found to be 21.6%. Particularly, patients with moderate dysplasia demonstrated a markedly different clinical course compared with those with mild dysplasia.