Böbrek nakli alıcılarında nakil sonrası dönemdeki ürik asit/HDL-kolesterol(UHR) oranları ile greft ve hasta sağkalımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between post-transplantation uric acid/HDL-cholesterol (UHR) ratios and graft and patient survival in kidney transplant recipients
  1. Tez No: 974916
  2. Yazar: RABİA AKDOĞAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİÇ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, greft sağkalımı, hasta sağkalımı, ürik asit, HDL, ürik asit/HDL-kolesterol oranı, Kidney transplantation, graft survival, patient survival, uric acid, HDL, uric acid/HDL-cholesterol ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, böbrek nakli alıcılarında ürik asit/HDL-kolesterol oranının (UHR) uzun dönemde greft ve hasta sağkalımı ile ilişkisini değerlendirmektir. Materyal metod: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi böbrek nakil kliniğinde Şubat 2011- Ağustos 2020 tarihleri arasında nakil yapılan alıcılar retrospektif olarak incelendi. Dahil edilme/çıkarılma ölçütleri sonrası 241 alıcı analiz edildi. Nakil, 1. ay, 2. ay, 6. ay, 12. ay, 2. yıl ve 5. yıl UHR değerleri ayrı ayrı analiz edilerek ölüm sansürlü greft kaybı ile ilişkisi analiz edildi. Nakil sonrası ilk 12 aydaki tüm UHR ölçümlerinin ortalaması alınarak“ilk yıl ortalama UHR (ortUHR)”elde edildi ve ortUHR ortanca değerine göre iki grup tanımlandı. Birincil sonlanım ölüm sansürlü greft sağkalımı; ikincil sonlanımlar genel greft kaybı ve mortaliteydi. Kaplan–Meier eğrileri log-rank testiyle karşılaştırıldı. Bulgular: UHR nakil sonrası erken dönemde azaldı ve takipte stabil seyretti. Zaman noktası bazlı analizlerde nakil sonrası 6. ay, 2. yıl ve 5. yılda ölçülen UHR değerleri, ölüm sansürlü greft kaybı ile anlamlı ilişki gösterdi (p < 0.05). Genel greft kaybı %27.7, ölüm sansürlü greft kaybı %15.2 ve mortalite %14.9 olarak kaydedildi. Ölüm sansürlü greft kaybı düşük ortUHR grubunda %10.6, yüksek ortUHR grubunda %18.8 olup yüksek ortUHR ile daha kötü ölüm sansürlü greft sağkalımı izlendi (p = 0.045). Mortalite (%16.9 vs %12.0; p = 0.381) açısından ise anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Zaman noktası bazlı UHR'nin nakil sonrası erken dönemde dahi uzun dönem greft sonuçları açısından potansiyel bir prognostik belirteç olabileceğini gösterdi. İlk yıl ortUHR'nin yüksek olması, böbrek nakli alıcılarında daha kötü ölüm sansürlü greft sağkalımı ile ilişkili bulundu ancak; genel greft kaybı ve mortaliteyle anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the association between the uric acid/HDL-cholesterol ratio (UHR) and long-term graft and patient survival in kidney transplant recipients. Materials and Methods: Recipients who underwent kidney transplantation at the Kidney Transplantation Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between February 2011 and August 2020 were retrospectively reviewed. After applying inclusion and exclusion criteria, 241 recipients were analyzed. UHR values measured at transplant (baseline), 1 month, 2 months, 6 months, 12 months, 2 years, and 5 years were analyzed separately to test their association with death-censored graft loss. The mean of all UHR measurements obtained within the first 12 months post-transplant was calculated to derive the“first year mean UHR (meanUHR),”and two groups were defined according to the median meanUHR. The primary endpoint was death-censored graft survival; secondary endpoints were overall graft loss and mortality. Kaplan–Meier curves were compared using the log-rank test. Results: UHR decreased in the early post-transplant period and remained stable during follow-up. In time-point–based analyses, UHR measured at 6 months, 2 years, and 5 years post-transplant showed a significant association with death-censored graft loss (p<0.05). Overall graft loss was 27.7%, death-censored graft loss 15.2%, and mortality 14.9%. Death-censored graft loss occurred in 10.6% of the low meanUHR group and 18.8% of the high meanUHR group; higher meanUHR was associated with worse death-censored graft survival (p = 0.045). There was no significant difference in mortality (16.9% vs 12.0%; p = 0.381). Conclusion: Time-point–based UHR analyses suggest that UHR may serve as a potential prognostic marker for long-term graft outcomes even from the early post-transplant period. A higher first-year mean UHR is associated with poorer death-censored graft survival in kidney transplant recipients; no significant association was observed with overall graft loss or mortality.