Fotoğrafçının öznelliği ve seçki
Photographer's subjectivity and selection
- Tez No: 974936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KURTULUŞ ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Radyo-Televizyon, Fine Arts, Art History, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Alternatif fotoğraf, An fotoğrafı, Analog fotoğrafçılık, Basın fotoğrafçılığı, Belgesel fotoğraf, Deneysel fotoğraf, Doğa temelli fotoğraf, Kavramsal fotoğraf, Kreativ fotoğraf, Soyut fotoğraf, Alternative photography, Moment photograph, Analog photograph, Photo journalism, Documentary photography, Experimental photography, Nature-based photography, Conceptual photography, Creatine photography, Abstract photography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Medya Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, fotoğrafın yalnızca mekanik bir kayıt aracı olmadığı, aynı zamanda öznel bir anlatım biçimi sunduğu savına dayanmaktadır. Tez, fotoğrafçının bakış açısının, teknik tercihlerinin ve seçme-düzenleme süreçlerinin görsel anlam üretimindeki belirleyici rolünü incelemektedir. Fotoğraf tarihinin erken dönemlerinden günümüze uzanan süreçte, ışığın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin sabitlenmesinden dijital ve deneysel üretim yöntemlerine kadar farklı tekniklerin fotoğrafçının seçimlerini nasıl etkilediği ele alınmıştır. Bu bağlamda, görsel anlatının oluşumunda planlama, müdahale ve seçim süreçlerinin düşünsel ve estetik boyutları tartışılmış çeşitli yaklaşımlar aracılığıyla fotoğrafçının anlatı kurma sürecindeki rolü değerlendirilmiştir. Tez, kuramsal arka planını çağdaş fotoğraf kuramlarıyla temellendirirken, fotoğrafın hem estetik bir araç hem de öznel bir temsil biçimi olarak nasıl inşa edildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is based on the argument that photography is not merely a mechanical recording tool, but also a subjective mode of expression. The thesis examines the decisive role of the photographer's point of view, technical choices, and selection-editing processes in the production of visual meaning. It explores how various techniques—from the stabilization of the physical and chemical properties of light in the early stages of photographic history to digital and experimental production methods—have influenced the photographer's decision-making processes. In this context, the intellectual and aesthetic dimensions of planning, intervention, and selection processes in the formation of visual narrative are discussed, and the photographer's role in constructing visual storytelling is evaluated through diverse approaches. While grounding its theoretical framework in contemporary photography theories, the thesis aims to reveal how photography is constructed both as an aesthetic medium and as a subjective form of representation.