Türkiye'de görülen tularemi salgınları, epidemiyolojik özellikleri ve salgında görülen tularemi formlarının karşılaştırılması
Tularemia outbreaks in türkiye, epidemiological features and comparison of tularemia forms seen in outbreaks
- Tez No: 974937
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRCAN KAYAASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, salgın, sanitasyon, tularemi, zoonotik, Epidemiology, outbreak, sanitation, tularemia, zoonotic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tularemi, özellikle su kaynaklı salgınlarla seyreden zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu çalışma, Türkiye'de geçmişten günümüze bildirilen tularemi salgınlarını epidemiyolojik açıdan inceleyerek salgınların tarihleri, coğrafi dağılımı, vaka sayıları, bulaş yolları, klinik formları, çevresel risk faktörleri, salgınların çıkış nedenleri ve alınan kontrol önlemlerinin ayrıntılı incelenmesi sonucunda gelecekte görülebilecek tularemi enfeksiyonlarının kaynağında sınırlama yaklaşımında hazırlıklı olmayı amaçlamaktadır. Literatürde elektronik makale tarama sistemleri Pubmed, Google Scholar, TÜBİTAK ULAKBİM, internet kitapları, yayınları ve saha rehberlerinde yer alan epidemiyolojik raporlar ve saha araştırmaları incelenmiş; vaka sayıları, klinik formlar ve olası bulaş kaynakları analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda 1936-2025 yılları arasında farklı bölgelerde ortaya çıkan tularemi salgınlarında toplamda yüzlerce vaka raporlanmıştır. Ülkemizde en yaygın bulaş yollarının kontamine su ve vektör teması olduğu ve klinik formlar arasında orofarengeal formun daha yaygın görüldüğü tespit edilmiştir. Salgınlar genellikle kemirgen popülasyonunun arttığı, su kaynaklarının kontamine olduğu ve sanitasyonun yetersiz kaldığı dönemlerde sıklıkla ortaya çıkmıştır. Türkiye'de tularemi halen halk sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Tularemi, özellikle su kaynaklı salgınlarla seyreden zoonotik bir enfeksiyon hastalığı olduğu için kontamine su, kemirgen ve vektör kontrolünün yapılması, su sanitasyonunun sağlanması salgınların önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Ayrıca düzenli epidemiyolojik izlem ile erken tanı kapasitesinin güçlendirilmesi salgınların önlenmesinde önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Tularemia is a zoonotic infectious disease characterized primarily by waterborne outbreaks. This study aims to provide an epidemiological analysis of tularemia outbreaks reported in Türkiye from past to present. By examining the dates, geographical distribution, number of cases, routes of transmission, clinical forms, environmental risk factors, causes of outbreaks, and control measures, it aims to be prepared for a source-containment approach for future tularemia infections. Epidemiological reports and field studies found in the literature via electronic article search systems Pubmed, Google Scholar, TÜBİTAK ULAKBİM, online books, publications, and field guides were reviewed, and case numbers, clinical forms, and possible sources of transmission were analyzed. The study revealed that hundreds of cases were reported in tularemia outbreaks that occurred in various regions between 1936 and 2025. It was determined that the most common modes of transmission in Türkiye were contaminated water and vector contact, and that the oropharyngeal form was the most common among clinical forms. Outbreaks generally occurred during periods of increased rodent populations, contamination of water sources, and inadequate sanitation. Tularemia continues to pose a public health risk in Türkiye Because tularemia is a zoonotic infectious disease characterized by waterborne outbreaks, controlling contaminated water, rodents, and vectors, and ensuring water sanitation are critical to preventing outbreaks. Furthermore, strengthening early diagnosis capacity through regular epidemiological surveillance is crucial for preventing outbreaks.