Çelik yapı elemanlarının birleşimlerinin analiz ve modellemesinin yapılması
Analysis and modeling of the combinations of steel structural elements
- Tez No: 974955
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY AKÇAÖZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik yapılar, birleşim tasarımı, çelik yapı modeli, ÇYTHYE 2018, Excel VBA, Steel structures, connection design, steel structure modeling, RDCCPSS 2018, Excel VBA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çelik, günümüzde özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde olmak üzere ülkemizin birçok şehrinde yaygın olarak tercih edilen bir yapı malzemesidir. Türkiye'de çelik yapıların tasarımı, hesaplanması ve yapımına ilişkin esaslar, 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik (ÇYTHYE 2018) ile düzenlenmiştir. Söz konusu yönetmelik, çelik yapıların taşıyıcı sistemlerinin mühendislik kriterlerine uygun şekilde boyutlandırılmasını ve güvenli tasarım ilkelerini esas almaktadır. Çelik yapı birleşimlerinin el ile hesaplanması, hem zaman alıcı olmakta hem de hesaplama sürecinde hata yapılma riskini artırmaktadır. Bu nedenle birleşim analizlerinin bilgisayar destekli mühendislik yazılımları ile gerçekleştirilmesi, hem hız hem de doğruluk açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Bu çalışmada geliştirilen Çelik 2025 V.1 adlı yazılım, çelik yapı elemanlarının birleşim bölgelerindeki tasarım ve hesaplamaları otomatikleştirmek amacıyla oluşturulmuş Excel VBA tabanlı bir mühendislik programıdır. Yazılım, ÇYTHYE 2018 yönetmeliği esas alınarak geliştirilmiş olup, kullanıcıya hızlı, güvenilir ve standartlara uygun hesaplama olanağı sunmaktadır. Program kapsamında 9 farklı birleşim türüne ilişkin analiz ve tasarım hesaplamaları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Steel is widely preferred today as a structural material, especially in earthquake-prone regions, and is commonly used across many cities in our country. In Turkey, the design, analysis, and construction of steel structures are regulated by the Regulation on the Design, Calculation, and Construction Principles of Steel Structures (RDCCPSS 2018), published by the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change in 2018. This regulation defines the engineering-based sizing criteria and safety design principles for load-bearing steel structural systems. Manual calculation of steel structure connections is time-consuming and increases the risk of human error during the design process. Therefore, performing connection analyses using computer-aided engineering software offers significant advantages in terms of both speed and accuracy. In this study, a software tool named Çelik 2025 V.1 was developed as an Excel VBA-based engineering program designed to automate the design and calculation of steel structure connection regions. The software was developed in accordance with the RDCCPSS 2018 regulation and provides users with fast, reliable, and standards-compliant calculation capabilities. The program includes analysis and design procedures for nine different connection types.