Developing a method for determining the additive ratio in modified bitumen
Modifiyeli bitümlerde katkı maddesi oranının tespitine ilişkin yöntem geliştirilmesi
- Tez No: 974963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE IŞIK ÖZTÜRK, PROF. DR. MURAT GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Ulaşım, Civil Engineering, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Polimer malzemeler, Yapı malzemeleri, Polymer materials, Building materials
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Stiren-Bütadien-Stiren (SBS), asfalt bağlayıcıların performansını artırmak, kaplamanın tekerlek izi oluşumuna ve çatlamaya karşı direncini iyileştirmek için kullanılan önde gelen bir polimerdir. SBS içeriğinin doğru bir şekilde belirlenmesi kalite kontrol için kritik öneme sahipken, mevcut yöntemler genellikle rutin saha kullanımı için fazla karmaşık veya maliyetlidir. Bu çalışma, çözücü bazlı bir ayrıştırma tekniği geliştirerek, SBS miktarının belirlenmesi için hızlı ve uygun maliyetli bir yöntem sunmakta ve doğrulamaktadır. Önerilen yöntem, hem SBS'nin hem de asfaltenlerin n-heptan içinde çözünmez olduğu ilkesine dayanmaktadır. n-Heptan içerisinde çözünmeyen fraksiyonun toplam ağırlığı ölçülerek, temel bağlayıcının önceden saptanmış asfalten miktarı arasındaki fark ile bitümlü bağlayıcı içerisinde bulunan SBS hesaplanmaktadır. Bu basitleştirilmiş teknik, SBS miktarını karakteristik polibütadien (~965 cm−1) ve polistiren (~699 cm−1) absorpsiyon piklerini kullanarak belirleyen referans bir yöntem olan Fourier Dönüşümlü Kızılötesi (FTIR) spektroskopisi kullanılarak doğrulanmıştır. Bu tez, önerilen çözücü bazlı yöntem ile FTIR sonuçları arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymakta ve yeni tekniğin kalite kontrol uygulamaları için uygunluğunu teyit etmektedir. Sonuçlar, bu basitleştirilmiş ağırlık ölçümüne dayanan yöntemin asfalt yol endüstrisi için uygulanabilir ve pratik bir araç olduğunu ve SBS modifiyeli bağlayıcıların kalitesini ve performansını güvence altına almak için güvenilir bir yöntem sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Styrene-Butadiene-Styrene (SBS) is a leading polymer employed to enhance the performance of asphalt binders, thus improving pavement resistance to rutting and cracking. The accurate quantification of SBS content is critical for quality assurance; however, current methodologies frequently exhibit excessive complexity or cost, making them impractical for routine field use. Thus, this research develops and validates a solvent-based fractionation technique for SBS quantification that is rapid and cost-effective. The approach has been established based on the principle that SBS polymer and asphaltenes are insoluble in n-heptane. By measuring the total mass of the n-heptane insoluble fraction and subtracting the base binder's known asphaltene content, the SBS percentage can be obtained. This method was confirmed using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy, which quantifies SBS by evaluating its absorption peaks of polybutadiene (~965cm−1) and polystyrene (~699 cm−1) and shows a notable correlation between the proposed solvent-based method and the FTIR results, thereby validating the precision of the novel method for quality control applications. This investigation seeks to validate the assumption that the co-precipitation of asphaltenes and the SBS polymer represents an additive process. The results indicate that this simplified gravimetric method is an effective and practical tool for the pavement industry, offering an effective alternative approach for monitoring the quality and performance of SBS-modified binders.