Tip 2 diyabet mellitus hastalarında serum magnezyum düzeyi ile mikroalbüminüri ilişkisi
Relationship between serum magnesium level and microalbuminuria in patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 974962
  2. Yazar: METİN CAN ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, magnezyum, mikroalbumin, albumin atılım oranı, HbA1c, diyabetik nefropati, Type 2 diabetes, magnesium, microalbuminuria, albumin–creatinine ratio, HbA1c, diabetic nephropathy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tip 2 Diyabetes Mellitus hastalarında magnezyum eksikliğinin insülin direnci, oksidatif stres ve endotelyal disfonksiyon üzerinden mikrovasküler komplikasyonları kolaylaştırabileceği öne sürülmektedir. Bu çalışma, Tip 2 Diyabetes Mellitus'da serum magnezyum düzeyi ile mikroalbuminüri varlığı/şiddeti arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçladı. Yöntem: 01.01.2020–01.10.2024 tarihleri arasında SBÜ Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank EAH İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran Tip 2 Diyabetes Mellitus tanılı 18 yaş üzeri bireyler retrospektif olarak incelendi. Aynı başvuruda ölçülen serum magnezyum (mg/dL) ve ilk sabah idrarında albumin atılım oranı(mg/g kreatinin) kaydedildi. Albüminüri kategorileri A1: <30 mg/g kreatinin, A2: 30–300 mg/g kreatinin, A3: >300 mg/g kreatinin olarak sınıflandı. Birincil sonlanım magnezyum ile mikroalbuminüri arasındaki ilişkidir. İkincil analizlerde magnezyum ile cinsiyet, hipertansiyon ve temel biyokimyasal değişkenlerin ilişkisi değerlendirildi. Uygun yerlerde parametrik/non-parametrik testler ve ki-kare testleri kullanıldı; anlamlılık p<0,05. Bulgular: Toplam 280 hasta (139 erkek, 141 kadın) çalışmaya alındı; yaş 57,6 ± 12,6 yıl, diyabet süresi 10 [5–13] yıldı. Medyan magnezyum 1,83 [1,68–1,96] mg/dL, medyan AAO 332,26 [3,71–854,67] mg/g kreatinin idi. Katılımcıların %34,3'ü A1, %30,4'ü A2, %35,4'ü A3 grubundaydı. Serum magnezyum erkeklerde kadınlara kıyasla daha yüksekti (p=0,033). Hipertansiyon varlığıyla düşük magnezyum düzeyi arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,045). Magnezyum ile mikroalbuminüri varlığı/şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterilmiştir (p<0,05). Sonuç: Tip 2 Diyabetes Mellitus hastalarında hipomagnezemi sıktır ve özellikle hipertansiyon gibi eşlik eden durumlarla ilişkilidir. Bu çalışmada serum magnezyum ile mikroalbuminüri arasında anlamlı ilişki göstermesinin yanında magnezyum düzeyi metabolik ve vasküler risk profiline eşlik eden bir belirteç olabilir. Tip 2 Diyabetes Mellitus izleminde magnezyum düzeyinin düzenli değerlendirilmesi ve eksiklik saptanan olgularda replasmanın klinik sonuçlara etkisini test eden prospektif çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with Type 2 Diabetes Mellitus, magnesium deficiency has been implicated in insulin resistance, oxidative stress, and endothelial dysfunction, potentially facilitating microvascular complications. This study aimed to investigate the association between serum magnesium levels and the presence/severity of microalbuminuria in Type 2 Diabetes Mellitus. Methods: Adults (≥18 years) with a diagnosis of Type 2 Diabetes Mellitus who attended the Internal Medicine outpatient clinic of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between 01.01.2020 and 01.10.2024 were retrospectively reviewed. Serum magnesium (mg/dL) and first-morning spot urine albumin–creatinine ratio (AAO, mg/g creatinine) measured at the same visit were recorded. Albuminuria was categorized as A1: <30 mg/g creatinine, A2: 30–300 mg/g creatinine, and A3: >300 mg/g creatinine. The primary outcome was the relationship between magnesium and microalbuminuria. Secondary analyses evaluated magnesium in relation to sex, hypertension, and routine biochemical variables. Appropriate parametric/non-parametric tests and chi-square tests were used; statistical significance was set at p<0.05. Results: A total of 280 patients (139 males, 141 females) were included; mean age 57.6 ± 12.6 years; median diabetes duration 10 [5–13] years. Median magnesium was 1.83 [1.68–1.96] mg/dL and median AAO 332.26 [3.71–854.67] mg/g creatinine. Albuminuria distribution was A1 34.3%, A2 30.4%, and A3 35.4%. Serum magnesium was higher in males than females (p=0.033). Lower magnesium was significantly associated with hypertension (p=0.045). Importantly, a significant association was observed between serum magnesium and the presence/severity of MA (p<0.05). Conclusion: Hypomagnesemia is common in Type 2 Diabetes Mellitus and is associated with comorbid conditions such as hypertension. In this study, serum magnesium showed a significant relationship with microalbuminuria, suggesting that magnesium may reflect renal and vascular risk in Type 2 Diabetes Mellitus. Routine assessment of magnesium and prospective trials assessing the clinical impact of magnesium repletion are warranted.