Erzurum ili genelinde göçer arıcılığın sorunları
Problems of migratory beekeeping in Erzurum province
- Tez No: 975138
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DODOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Göçer arıcılık, anket, Erzurum, migratory beekeeping, survey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma Erzurum ili genelinde faaliyet gösteren göçer arıcıların karşılaştığı temel sorunları ve bu sorunların arıcılık faaliyetleri üzerindeki etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Araştırma kapsamında, farklı bölgelerde göçer arıcılık yapan 30 katılımcıyla yüz yüze anketler gerçekleştirilmiştir. Anket soruları, arıcıların nakliye, güvenlik, demografik özelliklerinin yanı sıra, göç süreçlerinde karşılaştıkları lojistik zorlukları, üretim kayıplarına neden olan faktörleri ve sektördeki genel beklentilerini içermektedir. Yöntem: Anket çalışması sonuçlarına göre Erzurum merkez ve ilçelerinde göçer arıcılık yapan arıcıların sorunları ve çözüm önerileri belirlenecektir. Erzurum ili ve çevresindeki göçer arıcıların sosyo-ekonomik durumları, arıcıların genel özellikleri ve göçer arıcıların sorunlarını ortaya koymayı amaçlayan bu araştırmanın en önemli veri kaynağını bölgeye gelen göçer arıcılarla yapılan anketler oluşturmaktadır. Anket formlarının büyük çoğunluğu arılıklar olmak üzere veya arıcılara ulaşabildiğimiz çeşitli yerlerde doldurulmuştur. Araştırma kapsamında Erzurum ve İlçelerinde konaklayan göçer arıcılar ile yüz yüze görüşülerek hazırlanmış olan anket çalışmasındaki soruların cevaplandırılması ve cevaplara göre sorunların tespiti amaçlanmıştır. Çalışmaya temel teşkil edecek anket 50 sorudan oluşturulmuş ve 30 göçer arıcı ile görüşme yapılmıştır. Bu kapsamda göçer arıcıların demografik yapısı, koloni sayıları, koloni verimi, sorunları, asıl meslekleri, öğrenim durumları, kullandıkları arı ırkı ve üretim şekilleri gibi sorularla göçer arıcılık yapanların mevcut durumları ve sorunları öğrenilmeye çalışılmıştır. Toplam 50 sorudan oluşan anket, arıcıları fazla meşgul etmeyecek şekilde hazırlanarak samimi bir havada katılım amaçlamıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, arıcıların bilgi düzeyinin üretim kalitesi ve sorunlarla başa çıkma becerisi açısından kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Anket katılımcıları, arıcılık konusundaki bilgi ve deneyimlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Ayrıca, göçer arıcılık sektörünün sürdürülebilirliği için devlet teşviklerinin artırılması yönünde güçlü bir talep olduğu görülmüştür. Teşviklerin, özellikle nakliye maliyetlerini düşürme, hastalıklarla mücadeleyi destekleme ve modern ekipman kullanımını yaygınlaştırma gibi alanlarda önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir. Sonuç: Sonuç olarak, Erzurum ili genelinde göçer arıcılığın karşılaştığı sorunlar, sektörün ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği açısından dikkate alınması gereken önemli başlıklar sunmaktadır. Araştırma, nakliye, konaklama, hastalıklar, mesafe ve mekanizasyon gibi sorunlara yönelik çözüm odaklı politikaların geliştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda, arıcıların bilgi birikimini artırmaya yönelik eğitimlerin ve sektöre yönelik teşvik mekanizmalarının güçlendirilmesinin, göçer arıcılığın geleceği için hayati öneme sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to identify the main problems faced by migratory beekeepers operating throughout Erzurum province and to identify whether these beekeeping activities are being addressed. As part of the research, face-to-face surveys were conducted with 30 migratory beekeepers engaged in various forms of production. The survey covers prices, transportation, security, and demographic factors, as well as the logistics they face during migration, interest rates that lead to production losses, and general impressions of the sector. Method: A survey will be conducted to identify the problems and proposed solutions for migratory beekeepers in Erzurum's city center and districts. This theoretically crucial data, aimed at identifying the socio-economic status of migratory beekeepers, their illnesses and injuries, the general characteristics of bees, and their characteristics, will be collected through surveys conducted with migratory beekeepers in the region. The vast majority of the surveys were completed in apiaries or at various locations where beekeepers could be reached. The research aimed to answer the questions in a survey conducted through face-to-face interviews with migratory beekeepers residing in Erzurum and its surrounding districts and to identify problems based on the responses. The survey, which will form the basis of the study, consisted of 50 questions, and 30 migratory beekeepers were interviewed. This survey aimed to understand the current situation and problems of migratory beekeepers by asking questions such as their demographic structure, colony numbers, colony yields, problems, primary professions, educational backgrounds, bee breeds they use, and production methods. The survey, consisting of 50 questions in total, was designed to be easy on the beekeepers and aimed to encourage friendly participation. Findings: Research findings indicate that beekeepers' knowledge level plays a critical role in production quality and their ability to cope with challenges. Survey participants indicated that their knowledge and experience in beekeeping positively impact their activities. Furthermore, there is a strong demand for increased government incentives to ensure the sustainability of the migratory beekeeping sector. Incentives are believed to make significant contributions, particularly in areas such as reducing transportation costs, supporting disease control, and promoting the use of modern equipment. Conclusion: In conclusion, the challenges faced by migratory beekeeping throughout Erzurum province present important issues that must be considered for the economic and environmental sustainability of the sector. The research highlights the need to develop solution-oriented policies addressing issues such as transportation, accommodation, diseases, distance, and mechanization. It also demonstrates that training programs to increase beekeepers' knowledge and strengthen incentive mechanisms for the sector are crucial for the future of migratory beekeeping.