Periferik venöz katater yerleştirme sırasında çocuğa uygulanan sanal gerçeklik gözlüğü ve ekrandan video izletme girişimlerinin fizyolojik parametreler, ağrı, korku ve duygusal tepkilere etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effects of virtual reality goggles and screen video interventions on physiological parameters, pain, fear, and emotional responses during peripheral venous catheter placement: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 975384
  2. Yazar: ALİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, ekrandan video izletme, fizyolojik parametre, korku, sanal gerçeklik gözlüğü, Akut ağrı, pain, anxiety, on-screen video playback, physiological parameter, virtual reality glasses, Acute pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, 7-12 yaş grubundaki çocuklarda periferik venöz katater yerleştirme işleminde sanal gerçeklik gözlüğü ve ekrandan video izletme yöntemlerinin fizyolojik parametreler (nabız, oksijen satürasyonu ve solunum), prosedürel ağrı, korku ve duygusal tepkilere etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Paralel grupta tekrar ölçümlü (ön test, ara ölçüm ve son test ölçüm) randomize kontrollü çalışma Konya ilinde bulunan bir üniversite hastanesinin çocuk acil servisinde izlenen 7-12 yaş grubu çocuklar ile (Sanal Gerçeklik Gözlüğü Grubu-SGGG=22, Ekrandan Video İzletme Grubu-EVİG=22, Kontrol Grubu-KG=22) 18 Ocak -19 Haziran 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmada veri toplama aracı olarak; Bilgi Formu, Fizyolojik Parametreleri Değerlendirme Formu, Wong-Baker Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği (WB-YİDÖ), Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ) ve Çocukların Duygusal Dışa Vurumunu Değerlendirme Ölçeği (ÇDDVDÖ) kullanıldı. Periferik venöz kateter yerleştirme işlemden iki dakika önce SGGG ve EVİG'e“Deniz Altı”videosu izletilmeye başlandı, işlemden sonraki ikinci dakikaya kadar izletildi. Kontrol grubuna hastanedeki rutin uygulamaya devam edildi. Veriler SPSS 25.0 programına girilerek, verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare test, Kruskall-Wallis, One-way ANOVA, tekrarlı ölçümlerde One Way ANOVA ve iki yönlü ANOVA testinden yararlanıldı. İstatistiksel anlamlılık 0,05 olarak kabul edildi. Çalışmada gruplar arası değerlendirmede nabız değerinin ön test ve son test ölçümü ile oksijen satürasyonu ve solunumda ise ön test, ara ölçüm ve son test ölçümlerde fark gözlenmezken (p>0,05); nabız değerinin ara ölçümünde [KG>SGGG(p=0,001)] fark anlamlıydı. Araştırmada nabız değerinin zamana (p=0,001; ηp 2=0,371) ve grup*zamana (p=0,022; ηp 2=0,086) göre değişimi, oksijen satürasyonunun zamana göre (p=0,001; ηp2=0,118) değişimi ve solunumun grup*zamana (p=0,014; ηp 2=0,093) göre değişimi orta etki büyüklüğünde istatistiksel olarak anlamlıydı. Ayrıca solunum değerinin zamana göre değişimi yüksek etki büyüklüğündeydi (p=0,001; ηp 2=0,387). Çalışmada gruplar arası değerlendirmede WB-YİDÖ puan ortalamasının ön test ölçümde fark gözlenmezken (p>0,05); ara ölçümde [KG>SGGG(p=0,018)] ve son test ölçümde [EVİG>SGGG(p=0,003); KG>SGGG (p=0,003)] gruplar arası fark anlamlıydı. Araştırmada WB-YİDÖ puan ortalaması için zaman (p=0,001; ηp 2=0,354) ve grup*zaman (p=0,00; ηp 2=0,179) etkileşimi yüksek etki büyüklüğünde istatistiksel olarak anlamlıydı. Çalışmada gruplar arası ÇKÖ puan ortalamasının ön test ölçümde fark gözlenmezken (p>0,05); ara ölçümde [KG>SGGG(p=0,001)] ve son test ölçümde [EVİG>SGGG(p=0,001); KG> SGGG(p=0,001)] fark anlamlıydı Araştırmada ÇKÖ puan ortalamaları için grup etkisi (p=0,003; ηp 2=0,172), zaman (p=0,001; ηp 2=0,422) ve grup*zamana (p=0,001; ηp 2=0,205) etkileşiminin yüksek etki büyüklüğünde istatistiksel olarak anlamlıydı. Çalışmada gruplar arası ÇDDVDÖ puan ortalamasının ön test ve son test ölçümde gruplar arasında fark gözlenmezken (p>0,05); ara ölçümde [SGGG>KG (p=0,032)] fark anlamlıydı. Araştırmada ÇDDVDÖ zamana göre değişim (p=0,001; ηp 2=0,282) yüksek etki büyüklüğünde istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç olarak periferik venöz kateter işlemi sırasında meydana gelebilecek prosedürel ağrı ve korkuda sanal gerçeklik gözlüğü veya ekrandan video izletmek olumlu etkiye sahip olup; işlem sırasında nabız değerlerinde ise sanal gerçeklik gözlüğü video izletmek olumlu etkiye sahip olduğu belirlendi. Bu ix bağlamda periferik venöz katater işlemi sırasında 7-12 yaş arasındaki çocuklarda prosedürel ağrı, nabızda değişim ve korku deneyimlerinin yönetilmesinde sanal gerçeklik gözlüğü ve ekrandan video izletme yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir. Ayrıca prosedürel ağrıya bağlı çocukta meydana gelen oksijen satürasyonu ve solunum sayısındaki değişim ile duygusal tepkilerin yönetiminde SGG ve ekrandan video izletilmesi ile ilgili daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the effects of virtual reality headsets and on-screen video viewing methods on physiological parameters (heart rate, oxygen saturation, and respiration), procedural pain, fear, and emotional reactions during peripheral venous catheter placement in children aged 7-12. A parallel-group, repeated-measurement (pretest, interim, and post-test) randomized controlled trial was conducted between January 18 and June 19, 2025, with children aged 7-12 (Virtual Reality Headset Group-VRHG=22, On-screen Video Viewing Group-OVVG=22, Control Group-CG=22) who were followed in the paediatric emergency department of a university hospital in Konya. The data collection tools in the study were; Information Form, Physiological Parameters Assessment Form, Wong-Baker Faces Pain Raiting Scale (WB-FPRS), Children's Fear Scale (CFS) and Children's Emotional Manifestation Scale (CEMS) were used. Two minutes before the peripheral venous catheter placement procedure, the“Under the Sea”video was shown to VRHG and OVVG and continued until two minutes after the procedure. Routine hospital practice was continued for the CG. Data were entered into SPSS-25.0, and descriptive statistics, chi-square test, Kruskall-Wallis, one-way ANOVA, one-way ANOVA for repeated measures, and two-way ANOVA were used for data analysis. Statistical significance was set at 0.05. In the study, no difference was observed between the groups in the pre-test and post-test measurements of pulse rate, as well as in oxygen saturation and respiration, in the pre-test, interim, and post-test measurements (p>0.05); however, the difference was significant in the interim measurement of pulse rate [CG>VRHG(p=0.001)]. The changes in pulse rate over time (p=0.001; ηp 2=0.371) and group*time (p=0.022; ηp 2=0.086), the changes in oxygen saturation over time (p=0.001; ηp 2=0.118), and the changes in respiration over group*time (p=0.014; ηp 2=0.093) were statistically significant with a medium effect size. Furthermore, the changes in respiration over time had a high effect size (p=0.001; ηp 2=0.387). In the study, while no difference was observed in the mean WB-FPRS scores in the pre-test measurement (p>0.05), the difference between the groups was significant in the interim measurement [CG>VRHG(p=0.018)] and post-test measurement [OVVG>VRHG(p=0.003); CG>VRHG(p=0.003)]. The time (p=0.001; ηp 2=0.354) and group*time (p=0.00; ηp 2=0.179) interactions for the mean WB FPRS scores were statistically significant with a high effect size. In the study, while no difference was observed in the mean CFS scores in the pre-test measurement (p>0.05), the interim measurement [CG> VRHG (p=0.001)] and post-test measurement [OVVG>VRHG (p=0.001); The difference was significant [CG>VRHG(p=0.001)]. The group effect (p=0.003; ηp 2=0.172), time (p=0.001; ηp 2=0.422), and group*time (p=0.001; ηp 2=0.205) interaction for the mean CFS scores was statistically significant with a high effect size. While no difference was observed between the groups in the pre-test and post test measurements (p>0.05), the difference was significant at the interim measurement [VRHG>CG(p=0.032). The change in CEMS over time (p=0.001; ηp 2=0.282) was statistically significant with a high effect size. In conclusion, virtual reality glasses or watching videos on a screen xi have a positive effect on procedural pain and fear that may occur during peripheral venous catheterization procedures; Watching a video using a virtual reality headset during the procedure was found to have a positive effect on pulse rates. Therefore, using virtual reality headsets and watching a video on a screen is recommended for managing procedural pain, changes in pulse rate, and fear during peripheral venous catheterization procedures in children aged 7-12. Furthermore, further studies are recommended using VR and watching a video on a screen to manage changes in oxygen saturation and respiratory rate, as well as emotional reactions, that occur in children due to procedural pain.