34 hafta altı invaziv solunum desteği alan prematürlerde ekstübasyon sonrası nazal yüksek frekanslı osilatuar ventilasyon (NHFOV) ile nazal aralıklı pozitif basınçlı ventilasyon (NIPPV) yöntemlerinin klinik sonuçları ve yakın kızılötesi spektroskopisi (NIRS) ile beyin oksijenizasyonuna etkisinin araştırılması
Investigation of the clinical outcomes of respiratory support provided by nasal high-frequency oscillatory ventilation (NHFOV) and nasal intermittent positive pressure ventilation (NIPPV) after extubation in preterm neonates born before 34 weeks receiving invasive respiratory support and its effect on brain oxygenation with near-infrared spectroscopy (NIRS)
  1. Tez No: 975385
  2. Yazar: MEYSA ÖNCEL AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜNAL SARIKABADAYI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstübasyon başarısı, NHFOV, NIPPV, serebral oksijenasyon, NIRS, Beyin, Ekstübasyon, Entübasyon, Prematüre bebekler, Solunum bozuklukları, Ventilasyon, Extubation success, NHFOV, NIPPV, cerebral oxygenation, NIRS, Brain, Extubation, Intubation, Respiration disorders, Ventilation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada esas amacımız 34 hafta altı prematürelerde ekstübasyon sonrası NHFOV ve NIPPV yöntemlerinin ekstübasyon başarısı ve yeniden entübasyon oranları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. İkincil amaçlarımız ise ekstübasyon sonrası beyne giden oksijen miktarının non-invaziv bir yöntem olan NIRS cihazı ile değerlendirilmesi ve NHFOV ile NIPPV uygulanan bebeklerde oluşabilecek komplikasyonların sıklığının belirlenmesidir. Ocak 2024 - Aralık 2024 tarihleri arasında SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütülen bu prospektif, randomize kontrollü çalışmaya toplam 80 bebek dahil edilmiştir. Ekstübasyon sonrası ilk 72 saatte yeniden entübe olmayan hastalar başarılı ekstübasyon olarak kabul edilmiştir. Hastalar, postmenstürel (PM) 36. haftaya veya taburculuk gününe kadar takip edilmiştir. Beyin oksijenasyonunu değerlendirmek için ekstübasyon öncesi ve sonrası hastaların alnına oksimetre probu yerleştirildi ve 30 dakika boyunca her 5 dakikada bir NIRS cihazından elde edilen serebral rejyonel oksijen satürasyonu (SrSO₂) değerleri ile nabız oksimetreden alınan SpO₂ değerleri kaydedildi. Serebral dokunun fraksiyone oksijen ekstraksiyonu (SFOE) her 5 dakika için ayrı olarak hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Çalışmada, yeniden entübasyon oranı NHFOV grubunda NIPPV grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p ≤ 0,01). Yeniden entübasyon süreleri NHFOV grubunda 27,0 saat (3,0-62,0), NIPPV grubunda ise 10,5 saat (5,0-16,0) olarak saptanmıştır (p≤0,01). NIPPV grubunda PM 36. haftada non-invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hasta sayısı daha fazlaydı. Ekstübasyon öncesi ve sonrası SpO2, serebral FOE ve serebral rSO₂ değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p ≥ 0,96). NHFOV yöntemi, invaziv solunum desteği alan prematürlerde komplikasyon sıklığını artırmadan yeniden entübasyon oranını azaltmasıyla güvenilir bir sekonder ventilasyon modu olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, NIPPV yöntemine kıyasla başarılı ekstübasyon oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ancak, PM 36. haftada anlamlı bir farkın olmaması ve beyin oksijenasyonuna etkisinin gösterilememesi nedeniyle, daha geniş vaka serileri içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to evaluate the effects of NHFOV and NIPPV on extubation success and reintubation rates in preterm neonates born before 34 weeks. Secondary objectives include assessing post-extubation brain oxygenation using the non-invasive NIRS device and determining complication rates associated with NHFOV and NIPPV. This prospective, randomized controlled study was conducted in the Neonatal Intensive Care Unit of SANKO University Faculty of Medicine between January and December 2024. A total of 80 infants were included. Extubation was considered successful if the infant was not reintubated within 72 hours post-extubation. Patients were followed until PM 36 weeks or discharge. Brain oxygenation was assessed by placing an oximeter probe on the forehead before and after extubation. Cerebral regional oxygen saturation (SrSO₂) values from the NIRS device and SpO₂ readings from pulse oximetry were recorded every 5 minutes for 30 minutes. Cerebral fractional oxygen extraction (SFOE) was calculated for each interval and compared. The reintubation rate was significantly lower in the NHFOV group than in NIPPV (p ≤ 0.01). Reintubation duration was 27.0 hours (3.0-62.0) in NHFOV and 10.5 hours (5.0-16.0) in NIPPV (p ≤ 0,01). More infants in the NIPPV group required non-invasive mechanical ventilation at PM 36 weeks. No significant difference was observed in hospital stay between groups. SpO₂, cerebral FOE, and cerebral rSO₂ values before and after extubation were comparable (p ≥ 0.96). NHFOV appears to be a safe secondary ventilation mode, reducing reintubation rates without increasing complications. Extubation success was higher in NHFOV. However, as no significant effect on brain oxygenation or PM 36-week outcomes was observed, larger studies are needed.