Movie scenes scheduling and rescheduling with two parallel film-shooting crews
İki paralel film çekim ekibi ile film sahnelerinin çizelgelenmesi ve yeniden çizelgelenmesi
- Tez No: 975414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SEDEF MERAL, PROF. DR. FERDA CAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karışık tam sayılı doğrusal programlama, Yeniden zamanlama, Mixed integer linear programming, Rescheduling
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı konumlardaki setlerde eşzamanlı olarak sahne çekimleri yapan iki paralel film ekibine ait film sahneleri çizelgeleme (MSSP) ve yeniden çizelgeleme problemi ele alınır. Bu çalışmaya gerçek film prodüksiyonlarının da dinamiklerini yansıtmak amacıyla, her setteki sahnelerin çekim sıralamasını düzenlemek ve birbirleri arasında bağlantı kurabilmek adına öncüllük ilişkileri ve bunlarla ifade edilemeyenler için ise zorunlu ilişkiler ile birlikte; bazı oyuncuların sabit, bazı oyuncuların ise günlük ücret aldıkları bir maliyet yapısı kullanılır. Aynı zamanda oyuncuların uygun olmadıkları aralıkları ifade eden engelleme süreleri ve bazı sahnelerin çekilmesi gereken zaman aralıkları da göz önünde bulundurulur. Çizelgeleme probleminde en düşük maliyetteki çizelgelerin oluşturulması hedeflenir. Bunun için bir karma tam-sayılı doğrusal programlama (MILP) modeli geliştirilir. Film çekimlerinde yaşanabilecek bütün aksaklıkları da göz önünde bulundurabilmek için çizelgeleme probleminin yanı sıra yeniden çizelgeleme problemi de ele alınır. Bu problemde, bir önceki çizelgedeki sahnelerin her birinin tamamlanma zamanından sapma miktarının toplamını sınırlamak amacıyla, en düşük toplam maliyet ölçütünün yanı sıra önceki çizelgeden toplam mutlak sapma ölçütünü de minimize eden, çizelge istikrarını mümkün olan en düşük maliyetle korumayı amaçlayan iki amaçlı bir MILP modeli geliştirilir. Bu yeniden-çizelgeleme problemi, iki ölçüt arasındaki ödünleşmeleri gözlemleyebilmek için leksikografik ve ε-kısıt yöntemleri ile çözülür. Çizelgeleme problemi için toplam 42 örnek problem oluşturulur. Yeniden-çizelgeleme problemi için ise toplam 5 örnek oluşturulur; bu 5 örnek için farklı çözüm yollarının kullanıldığı toplam 85 MILP modeli çalıştırılarak analizler yapılır. Tüm örnekler Python ortamında, Gurobi Solver kullanılarak çözülür. Hem çizelgeleme hem de yeniden-çizelgeleme test problemleri için oldukça kısa çözüm sürelerinde optimal sonuçlar elde edilir.
Özet (Çeviri)
This study addresses the movie scenes scheduling problem (MSSP) and rescheduling problem for two parallel film units shooting scenes simultaneously at disjoint sets in different locations. To reflect the dynamics of real-life film productions, the model incorporates precedence relations to organize the shooting sequence of scenes at each set and establish connections between them, as well as forced relations for dependencies that cannot be captured by precedence relations. A cost structure is implemented in which some actors receive fixed salaries, while others are paid daily wages. In addition, blocking times indicating actor unavailability periods and time windows specifying shooting periods of scenes are considered. The objective of scheduling is to generate schedules with minimum cost. For this purpose, a mixed-integer linear programming (MILP) model is developed. To account for all possible disruptions that may occur during film production, the rescheduling problem is examined as well. A bi-objective MILP model is developed to minimize both the total absolute deviation of scenes completion times from the previous schedule and the cost objective, aiming to maintain schedule stability at the minimum possible cost. The rescheduling problem is solved using lexicographic and ε-constraint approaches to explore the trade-offs between the two objectives. A total of 42 instances are generated for the scheduling problem. For the rescheduling problem, 5 instances involving different solution strategies are analyzed using 85 MILP model runs. All problem instances are solved using the Gurobi Solver in Python. Optimal solutions are obtained in very short computational times for both scheduling and rescheduling problems.