60-72 aylık çocukların bilim merakı düzeylerinin bilimsel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of the level of scientific curiosity of children aged 60-72 months on their scientific process skills
- Tez No: 975415
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ZEMBAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim Merakı, Bilimsel Süreç Becerileri, Okul Öncesi Öğrencileri, Bilim eğitimi, Çocuk eğitimi, Çocuk-okul öncesi, Science Curiosity, Scientific Process Skills, Preschool Students, Science education, Child education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 60-72 aylık çocukların bilim merakı düzeylerinin bilimsel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında, İstanbul ili Kartal ilçesinde MEB'e bağlı bir devlet anaokulunda yürütülmüştür. Araştırmanın yöntemi, ''Eşitlenmemiş Kontrol Gruplu Model''dir. Çalışma grubunu; 16'sı deney, 25'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 41 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu, Okul Öncesi Çocuklar İçin Bilim Merakı Ölçeği, Okul Öncesi Dönem Bilimsel Süreç Beceri Testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan Okul Öncesi Dönem Çocuklar İçin Bilim Merakını Destekleme Programı kullanılmıştır. Shapiro-Wilk Normallik Testine göre verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür. Grupların puanlarının analizinde betimsel analiz, grupların farklarının analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi, değişkenlerin arasındaki ilişkinin analizinde Spearman's Korelasyon Katsayısı ve kişisel bilgi formlarındaki verilerin analizinde frekans (f) ve yüzde (%) analizleri kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin Okul Öncesi Dönem Çocuklar İçin Bilim Merakını Destekleme Programı sonrası bilim merakı ve bilimsel süreç becerileri puanlarının anlamlı şekilde pozitif yönde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan faktör analizinde bilim merakı ölçeğinin '' deney'', ''yer bilim'', ''mühendislik ve teknoloji'', ''uzay ve dünyamız'' faktörlerinde anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Bilimsel süreç becerilerinin ise tüm alt boyutlarında anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Kontrol grubunun ise bilim merakı ön-son test puanlarında anlamlı farklılaşma tespit edilmemiştir. Fakat bilimsel süreç beceri puanlarında düşük düzeyde anlamlı farklılaşma tespit edilmiştir. Çalışma grubundaki çocukların kaç aylık oldukları ile sadece Okul Öncesi Çocuklar İçin Bilim Merakı Ölçeğinin son test sonucunda anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır. Çocukların bilim merakı ve bilimsel süreç becerileri puanları çocuğun cinsiyeti, kardeşinin olup olmaması, daha önce okul öncesi eğitimi alma durumu, anne ve babanın eğitim durumu ve anne- babanın çalışma durumuna göre anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of 60-72-month-old children's curiosity about science on their scientific process skills. The research was conducted during the 2023-2024 academic year in the kindergarten class of a state primary school affiliated with the Ministry of National Education in the Kartal district of Istanbul. The research method used was the 'Unequal Control Group Model.' The study group consisted of a total of 41 students, 16 of whom were in the experimental group and 25 in the control group. The data for the study were collected using a Personal Information Form, the Science Curiosity Scale for Preschool Children, the Preschool Scientific Process Skills Test, and the Preschool Children's Science Curiosity Support Programme prepared by the researcher. The Shapiro-Wilk Normality Test showed that the data were not normally distributed. Descriptive analysis was used to analyse the groups' scores, the Wilcoxon Signed-Rank Test, Mann Whitney U Test, and Kruskal Wallis H Test were used to analyse the differences between the groups, Spearman's Correlation Coefficient was used to analyse the relationship between the variables, and frequency (f) and percentage (%) analyses were used to analyse the data in the personal information forms. It was found that the science curiosity and scientific process skills scores of the experimental group students changed significantly in a positive direction after the Science Curiosity Support Programme for Preschool Children. Additionally, factor analysis revealed significant differences in the factors of 'experiment,' 'earth science,' 'engineering and technology,' and 'space and our world.' Significant differences were also observed in all sub-dimensions of scientific process skills. No significant differences were found in the pre-post test scores of scientific curiosity for the control group. However, a low level of significant differentiation was observed in scientific process skill scores. A significant positive correlation was found between the age of the children in the study group and the final test results of the Science Curiosity Scale for Preschool Children. Children's science curiosity and scientific process skill scores did not show any significant differences based on the child's gender, whether they had siblings, whether they had previously received preschool education, their parents' educational status, or their parents' employment status.