Ekolojik sistemde bazı kara yosunu (Rhytidiadelphus triquetrus (Hedw.) Warnst.) ekstraktlarının bor türevleriyle ahşap malzemede kullanım düzeyi
Usage level of some moss (Rhytidiadelphus triquetrus (Hedw.) Warnst.) extracts with boron derivatives in wood materials in ecological system
  1. Tez No: 975420
  2. Yazar: GÖRKEM BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Emprenye, Borik asit, Daldırma, Kara yosunu, Kestane, Odun teknolojisi, Sarıçam, Tıbbi bitkiler, Impregnation, BoricAcid, Immersion, Moss, Chestnut, Woodtechnology, Scots Pine, Plants-medicinal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, doğal kaynaklı bir emprenye maddesi olarak kara yosunu ve borik asitçözeltisinin uygulanabilirliği ve bu maddenin Sarıçam (Pinussylvestris) ile Kestane (Castaneasativa) odunlarının fiziksel ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmada, karayosunu ekstraktı bor türevleriyle birlikte hazırlanarak %0,75, %0,80 ve %0,85 oranlarında çözeltiler elde edilmiştir. Bu çözeltiler, daldırma yöntemi kullanılarak 30 dakika, 6 saat ve 24 saat süreyle örneklere uygulanmıştır. İşlem sonrasında örneklerin tutunma miktarı, yoğunluk, eğilme direnci, basınç direnci ve elastiklik değerleri ölçülmüştür. Çalışmada emprenye işleminin ahşabın retensiyon, yoğunluk, basınç direnci, eğilme direnci ve elastikiyet modülüüzerinde önemli etkiler yarattığı görülmüştür. Hava kurusu yoğunluk 0,32–0,72 g/cm³ arasında, tam kuru yoğunluk değerleri ise 0,30–0,68 g/cm³ arasında değişmiştir. Retensiyon miktarları 10,59–125,51 kg/m³ aralığında ölçülmüş olup, tür, çözelti konsantrasyonu ve işlem süresine bağlı olarak farklılık göstermiştir. Eğilme direnci bulgularında değerler 15,29–80,52 N/mm² arasında değişmiş, bazı türlerde ve işlem koşullarında artış, bazılarında ise azalma görülmüştür. Elastikiyet modülü ise 1570,97–10.541,63 N/mm² arasında bulunmuş ve yine konsantrasyon ile işlem süresine bağlı olarak farklılaşmıştır. Genel olarak emprenye uygulamalarının ahşabın fiziksel ve mekanik özelliklerini artırıcı veya azaltıcı yönde etkiler gösterebildiği, bu etkinin özellikle ağaç türü, çözelti oranı ve işlem süresinin ortak etkisine bağlı olarak şekillendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the applicability of mossand boricacids olution as a natural impregnation agentanditseffects on thephysicaland mechanical properties of Scots pine (Pinussylvestris) and chestnut (Castaneasativa) wood were investigated. In this experimental study, solutions wer eprepared at concentrations of 0.75%, 0.80%, and 0.85% bycombiningmoss extract with boron derivatives. These solutions werea pplied tothe specimen susingthe dipping methodfor exposure durations of 30 minutes, 6 hours, and 24 hours. After thetreatment, there tention level, air-drydensity, oven-drydensity, bending strength, compressivestrengthparalleltothefibers, andmodulus of elasticity of thespecimensweredetermined. The study revealed that impregnation had significant effects on the density, retention, bending strength, and modulus of elasticity of the wood. Air-dry density value sranged between 0.32–0.72 g/cm³, whileoven-dry densityvaluesvariedbetween 0.30–0.68 g/cm³. Retention values were measured between 10.59–125.51 kg/m³, showing variations depending on thespecies, solution concentration, and treatment duration. Bending strength result sranged from 15.29 to 80.52 N/mm², within creases observe dundercertain species and treatment conditions, where as decreases occurred in others. Themodulus of elasticityranged between 1570.97–10,541.63 N/mm² and also varied depending on the concentration and treatment duration. Overall, it was determinedthatimpregnationapplicationsmayeitherenhanceorreducethephysicalandmechanicalproperties of wood, withth emagnitudeand direction of this effect largely shaped by the combinedin fluence of wood species, solution concentration, and treatmentduration.