Araştırma laboratuvarları çalışanlarının cep telefonlarında bulunan bakterilerin tespiti ve antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi
Detection of bacteria on mobile phones of research laboratory workers and determination of antibiotic resistance
  1. Tez No: 975445
  2. Yazar: HUTHAİFA ABURAYYASH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZKAN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Microbiology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Cep telefonları, Bakteri rezervuarları, Antibiyotik dirençli bakteriler, Laboratuvar çalışanları, Cell phones, Bacterial reservoirs, Antibiotic-resistant bacteria, Laboratory workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, araştırma laboratuvarında görev yapan katılımcıların ellerinden ve cep telefonlarından toplam elli sürüntü örneği alınmış ve bu örneklerden elli beş bakteri izole edilmiştir. Koloni morfolojisi ve makroskobik özelliklere göre yapılan ön değerlendirme sonucunda, daha ileri analizlerde kullanılmak üzere on dokuz temsilci bakteri örneği seçilmiştir. Bu örneklerde antibiyotik direnç genlerinin varlığı araştırılmıştır. Yöntem: PCR analizleri, BLA-TEM, AAC3-2, APH1, SUL1, BLA-CTX, AAC3-1 ve QNRS gibi çeşitli spesifik primerler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ardından, disk difüzyon yöntemiyle antibiyotik duyarlılık testi uygulanmış; bu sayede izolatların direnç fenotipleri değerlendirilmiş ve elde edilen bulgular PCR analizinden elde edilen genotipik verilerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: QNRS, AAC3-1, AAC3-2 ve BLA-TEM primerlerine karşılık gelen direnç genleri anlamlı düzeyde pozitif olarak tespit edilmiştir. Bu durum, söz konusu direnç genlerinin örneklenen bakteri popülasyonunda aktif olarak bulunduğunu göstermektedir. Buna karşılık, diğer primerler ya çok düşük düzeyde ya da hiç amplifikasyon üretmemiştir; bu da ilgili direnç genlerinin ya hiç bulunmadığını ya da tespit sınırının altında olduğunu düşündürmektedir. Bu amplifikasyon farklılığı, çalışmanın yürütüldüğü ortamda antibiyotiklere maruz kalma düzeylerinin veya seçici baskıların farklılık gösterebildiğini ve dolayısıyla direnç genlerinin dağılımında seçici bir desen oluşabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuçlar: Bu çalışmanın bulguları, laboratuvar ortamlarında kullanılan cep telefonlarında çoklu ilaca dirençli bakteri suşlarının kayda değer ve endişe verici bir şekilde var olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, kişisel elektronik cihazların mikrobiyal bulaşmada potansiyel bir vektör olarak rol oynayabileceğini göstermesinin yanı sıra, mevcut laboratuvar hijyen protokollerinde önemli bir eksiklik bulunduğuna da işaret etmektedir. Elde edilen sonuçlar, kontrollü araştırma ortamlarında dirençli patojenlerin kazara yayılmasını önlemek amacıyla, sıkı hijyen önlemlerinin uygulanması ve mobil cihazlara yönelik düzenli dezenfeksiyon uygulamalarının geliştirilmesinin aciliyetini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, fifty swab samples were collected from the hands and mobile phones of research laboratory attendees and a total of fifty-five bacteria were isolated from these samples. Following macroscopic examination and differentiation based on colony morphology, nineteen representative samples were selected for further analysis. To detect the presence of antibiotic resistance genes. Method: PCR assays were conducted using a set of specific primers, including BLA-TM, AAC3-2, APH1, SUL1, BLA-CTX, AAC3-1, and QNRS. Subsequently, antibiotic susceptibility testing was performed using the disc diffusion method to assess resistance phenotypes and compare them with the genotypic data obtained from PCR analysis. Findings: Significantly, resistance genes corresponding to the QNRS, AAC3-1, AAC3-2, and BLA-TM primers were positively identified, indicating their active presence within the sampled bacterial population. In contrast, the remaining primers produced either minimal or no detectable amplification, suggesting that the associated resistance genes were either absent or present at levels below the detection threshold. This disparity in amplification highlights a potentially selective distribution of resistance genes, which may reflect varying antibiotic exposure or selective pressures within the studied environment. Results: The findings of this study draw attention to the alarming presence of multidrug-resistant bacterial strains associated with mobile phones used in laboratory settings. This underscores not only the potential role of personal electronic devices as vectors for microbial transmission but also highlights a critical gap in routine laboratory hygiene protocols. These results emphasize the urgent need to enforce stringent sanitation measures and establish regular disinfection practices for mobile devices to prevent the inadvertent spread of resistant pathogens within controlled research environments.