Rüzgar hızının iha itki sistemine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of wind speed on uav thrust system
  1. Tez No: 975463
  2. Yazar: AHMET ENES ŞENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ARIK HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Civil Aviation, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İHA, İtki, Sezgisel Optimizasyon, BS Algoritması, Parametre optimizasyonu, Tasarım optimizasyonu, UAV, Thrust, Heuristic Optimization, BS Algortihm, Parameter optimization, Design optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Elektrik ve Elektroniği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisinin gelişmesiyle birlikte İHA kullanım oranları da artış göstermiştir. Bununla birlikte geliştirilen yeni İHA'larda, havada kalma süresi, enerji verimliliği ve itki gücü gibi parametrelerin iyileştirilmesi daha fazla önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, rüzgar hızının İHA itki sistemine etkisinin incelenmesi problemi ele alınmıştır. Bu amaçla, sabit hatveli pervane ve fırçasız DC motor kullanılarak test cihazı ile bir rüzgar tünelinde, farklı rüzgar hızlarıyla deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiş ve deneyler sonucunda motor itkisi, torku, akım, gerilim ve verimlilik gibi performans parametreleri ölçülmüştür. Elde edilen veri seti kullanılarak, Mamdani tip bulanık mantık model yapısına ait parametreler, Geri İzleme Arama Optimizasyon (Back-Tracking Search Optimization, BS) algoritması ile optimize edilmiştir. Önerilen BS algoritması tabanlı Mamdani tip bulanık mantık model yapıları ile gerçekleştirilen simülasyonlar sonucu elde edilen çıkış değerleri ile gerçek çıkış değerlerinin birbirine uyumlu olması oldukça tatmin edicidir. Elde edilen bu sonuçlar, sezgisel yöntemlerin geleneksel yaklaşımlara kıyasla daha etkin çözüm stratejileri sunduğunu ve İHA itki sistem optimizasyonunda esnek ve uygulanabilir bir çözüm yolu olabileceğini bilimsel olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the advancement of Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technology, UAV usage rates have also increased. Furthermore, improving parameters such as endurance, energy efficiency, and thrust power in newly developed UAVs has become increasingly important. This thesis discusses the problem of investigating the effect of wind speed on a UAV propulsion system. For this purpose, experimental studies were conducted in a wind tunnel using a fixed-pitch propeller and a brushless DC motor with a test device at various wind speeds. Performance parameters such as motor thrust, torque, current, voltage, and efficiency were measured. Using the obtained dataset, the parameters of the Mamdanitype fuzzy logic model were optimized using the Back-Tracking Search Optimization (BS) algorithm. It is quite satisfactory that the output values obtained from simulations performed with the proposed BS algorithm based Mamdani type fuzzy logic model structures are compatible with the true output values. These results scientifically demonstrate that heuristic methods offer more effective solution strategies compared to traditional approaches and can be a flexible and applicable solution in UAV thrust system optimization.