3B baskı ve blok aşındırma yöntemleri ile üretilen protez kaide materyallerinin silikon esaslı daimi yumuşak astar maddesi ile bağlanma kuvvetlerinin incelenmesi
Bond strength evaluation of silicone-based permanent soft liner to 3D printed and milled denture base materials
  1. Tez No: 975462
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CUMHUR SİPAHİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, Eksiltmeli üretim, Bağ dayanımı, Yumuşak astar materyali, Protez kaide materyali, Additive manufacturing, Subtractive manufacturing, Bond strength, Soft liner, Denture base
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada dört farklı protez kaide materyalinin silikon esaslı daimi yumuşak astar maddesi ile bağlanma kuvvetlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Toplam 48 adet prizmatik kaide materyali örneği (10x10x20 mm) 4 deneysel gruba (ACR, DLP, LCD ve MIL) ayrıldı (n=12). ACR ısı ile polimerize akrilik rezinden üretilen örneklerden oluşan kontrol grubu olarak seçildi. DLP ve LCD eklemeli üretim ile elde edilen örneklerden oluştu. MIL ise eksiltmeli üretim örneklerinden oluştu. Tüm örneklerin üst yüzeyine silikon esaslı daimi yumuşak astar maddesi (Molloplast B) pişirildi ve tüm örneklere Universal test cihazı ile çekme testi uygulandı. Elde edilen bağ dayanımı verileri tek yönlü ANOVA ve post hoc Tukey HSD testi ile değerlendirildi. Bağlantı yüzeyleri stereo ve konfokal mikroskopta incelenerek kopma tipleri belirlendi. Bulgular: Tüm deneysel grupların bağ değerleri kabul edilebilir değer olan 0,44 MPa'dan daha yüksek bulunmuştur. MIL grubu bağ değerleri (3,49 MPa), DLP (2,76MPa), LCD (2,59 MPa) ve ACR (kontrol) grubu (2,43 MPa) değerlerine göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0.001). En yüksek bağ dayanım değeri MIL grubunda (4,39 MPa), en düşük bağ dayanım değeri ise LCD grubunda (1,04 MPa) bulundu. LCD, DLP ve ACR grupları arasında ise anlamlı fark bulunmadı. Kopma tipleri incelendiğinde, MIL grubunda koheziv tip kopma daha sık gözlenirken; DLP, LCD ve ACR gruplarında adeziv ve karışık tip kopmalar gözlenmiştir. Sonuç: Protez kaidesi üretim yönteminin, silikon esaslı daimi yumuşak astar maddesine bağlanma dayanımı üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Eksiltmeli yöntem (MIL), konvansiyonel ve eklemeli yöntemlere göre daha yüksek bağ dayanımı sergilemiştir. Bu sonuçlar, klinik uygulamalarda özellikle uzun dönem sağkalım potansiyeli açısından eksiltmeli yöntemin tercih edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the bond strength of four different denture base materials to a silicone-based permanent soft liner. Materials and methods: A total of 48 prismatic denture base specimens (10x10x20 mm) were assigned to 4 experimental groups (ACR, DLP, LCD, MIL) (n=12). Group ACR, consisted of specimens fabricated from heat-polymerized acrylic resin, was selected as control. The DLP and LCD groups consisted of specimens fabricated using additive manufacturing, while the MIL group consisted of specimens fabricated using subtractive manufacturing. A silicone-based permanent soft liner (Molloplast B) was processed onto the upper surfaces of all specimens, and tensile bond strength was applied using a Universal testing machine. Obtained data were analyzed with one-way ANOVA and post hoc Tukey HSD tests. Surface failure types were examined under stereomicroscopy and confocal microscopy. Results: Bond strength values of all experimental groups were found higher than the clinically acceptable threshold value of 0,44 MPa. The MIL group exhibited significantly higher bond strength values (3,49 MPa) compared to DLP (2,76 MPa), LCD (2,59 MPa) and ACR (control) (2,43 MPa) groups (p<0.001). The highest bond strength value was recorded in the MIL group (4,39 MPa), while the lowest one was observed in LCD group (1,04 MPa). No significant difference was found between groups LCD, DLP and ACR. Cohesive failures were more frequently observed in the MIL group, whereas adhesive and mixed failures were predominant in the DLP, LCD, and ACR groups. Conclusion: The method of denture base fabrication significantly affects the bond strength with silicone-based permanent soft liners. The subtractive method (MIL) demonstrated higher bond strength than both the conventional and additive methods. These findings suggest that subtractive manufacturing may provide superior long-term clinical survival.