Umblikal kord hemogram parametrelerinin prematüre bebeklerde kısa ve orta dönem morbiditeler ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between umbilical cord hemogram parameters and short and medium term morbidities in preterm infants
  1. Tez No: 975466
  2. Yazar: SEDA KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ASENA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematürite, umblikal kord hemogramı, nötropeni, trombositopeni, Prematurity, umbilical cord hemogram, neutropenia, thrombocytopenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada antenatal subklinik enfeksiyonların, prematüre bebeklerde morbiditeler ve mortalite üzerine etkilerini, umblikal kord hemogram değerlerini inceleyerek, lökositoz, nötropeni, trombositopeni, trombosit kitle indeksi gibi parametrelerin, erken neonatal sepsis ve ilişkili neonatal morbiditelerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya prospektif olarak, gebelik haftası 35 haftadan küçük olup, anomalili olmayan ve kord hemogramı çalışılan tüm preterm bebekler dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin umblikal korddan alınan hemogramda; beyaz küre ve alt grupları ve trombosit ile ilişkili parametreler başta erken neonatal sepsis olmak üzere kısa ve orta dönem prematüre morbiditeleri ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda 1 Şubat 2025-1 Ağustos 2025 tarihleri arasında gebelik haftası 35 haftadan küçük, 128 hastanın ortalama doğum ağırlığı 1044±401 gram, ortalama gestasyon yaşının 29±2,5 haftaydı. En sık anormallikler lökopeni %46,1 (n=59) ve nötropeni %46,9 (n=60) saptandı. Lenfopeni %11,7 (n=15) ve trombositopeni %11 (n=14) oranıyla daha düşük sıklıkta gözlenirken, lenfositoz %8,6 (n=11) oranında bulundu. Çalışmada lökopenisi olan bebeklerde erken neonatal sepsis oranında artış saptandı (p=0.041). Nötropenili bebeklerde hemodinamik anlamlı patent duktus arteriosus (HsPDA) nötropenisi olan grupta %68.3 (n=41) oranında görülürken, nötropenisi olmayanlarda %48.5 (n=33) oranında saptandı (p=0.014). Evre 2 < intraventriküler hemoraji (İVH) nötropenik bebeklerde %10 (n=6) oranında iken, nötropeni olmayanlarda yalnızca %1,5 (n=1) oranında (p=0.042), ölüm veya ciddi bronkopulmoner displazi (BPD/ölüm) kombinasyonu nötropenik grupta %56.7 (n=34), nötropenisi olmayan grupta ise %38.2 (n=26) oranında bulundu (p=0.023). Lenfopenisi olan bebeklerde ise daha yüksek oranda mortalite saptandı (0.021). Sonuç: Umblikal kord hemogramında nötropeni ve lenfopeni saptanan prematüre bebeklerde, erken neonatal sepsis ve ciddi morbidite riskinin belirgin olarak arttığı görüldü. Bu nedenle umblikal kord hemogramı, yüksek riskli preterm bebeklerin erken dönemde belirlenmesi için değerli bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the impact of antenatal subclinical infections on morbidities and mortality in preterm infants by analyzing umbilical cord hemogram values, and to investigate the associations of leukocytosis, neutropenia, thrombocytopenia, and platelet mass index with early neonatal sepsis and related neonatal morbidities. Materials and Methods: In this prospective study, all preterm infants born at <35 weeks' gestation without congenital anomalies and with available umbilical cord hemogram analysis were included. Hemogram parameters obtained from the umbilical cord, including white blood cell counts and subgroups as well as platelet-related indices, were evaluated in relation to early neonatal sepsis and short- and mid-term preterm morbidities. Results: Between February 1, 2025, and August 1, 2025, a total of 128 preterm infants with a mean birth weight of 1044 ± 401 g and a mean gestational age of 29 ± 2.5 weeks were enrolled. The most common abnormalities were leukopenia (46.1%, n=59) and neutropenia (46.9%, n=60). Lymphopenia was observed at a lower frequency of 11.7% (n=15) and thrombocytopenia at 11% (n=14), while lymphocytosis was found in 8.6% (n=11) of the cases. Infants with leukopenia had a significantly higher rate of early neonatal sepsis (p=0.041). Hemodynamically significant patent ductus arteriosus (HsPDA) was more common in the neutropenic group (68.3%, n=41) compared with non-neutropenic infants (48.5%, n=33; p=0.014). Stage ≥2 intraventricular hemorrhage (IVH) was observed in 10 % (n=6) of neutropenic infants and in only 1.5% (n=1) of those without neutropenia (p=0.042). The combined outcome of death or severe bronchopulmonary dysplasia (BPD/death) was significantly higher in the neutropenic group (56.7%, n=34) compared with the non-neutropenic group (38.2%, n=26; p=0.023). Infants with had higher rates of mortality (p=0.021). Conclusion: Neutropenia and lymphopenia detected in umbilical cord hemogram were significantly associated with an increased risk of early neonatal sepsis and severe morbidities in preterm infants. Therefore, umbilical cord hemogram may serve as a valuable biomarker for the early identification of high-risk preterm neonates.