Migren hastalarında cinsiyete bağlı kortikal uyarılabilirlik değişimlerinin uyandırılmış potansiyeller ve transkraniyal manyetik stimülasyon yöntemleriyle incelenmesi
- Tez No: 975465
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KOCASOY ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, Duyum eşiği, Elektrofizyoloji, Nörofizyoloji, Transkraniyal manyetik uyarı, Uyarılmış potansiyeller, Uyarılmış potansiyeller-somatosensoryel, Headache, Sensory thresholds, Electrophysiology, Neurophysiology, Transcranial magnetic stimulation, Evoked potentials, Evoked potentials-somatosensory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Migrende başağrısının yanında ışık, ses, koku gibi duyusal uyaranlara karşı hassasiyet artışı dikkat çekmektedir. Bu aşırı duyarlılığın habituasyon eksikliği, kortikal uyarılabilirlikteki değişiklikler ve ağrı işleme ile ilgili nöral ağların fonksiyonel bağlantılarındaki anormalliklerle ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Migrenin kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmesi ve eşlik eden semptomların kadınlarda daha şiddetli bildirilmesi, cinsiyetin kortikal mekanizmalar üzerindeki olası etkisini gündeme getirmiştir. Bu çalışmada migren hastalarında cinsiyetler arası kortikal uyarılabilirlik farklılıklarının elektrofizyolojik yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem Çalışmaya ICHD-3 kriterlerine göre migren tanısı almış 20 hasta (10 kadın, 10 erkek) ve yaş– cinsiyet açısından benzer 20 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara Başağrısı Etki Ölçeği (HIT-6), Allodini Soru Listesi (ASL), Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçekleri uygulanmıştır. Elektrofizyolojik incelemelerde median SEP, trigemino–median SEP, median– median ve trigemino–median kısa ve uzun latanslı afferent inhibisyon (SAI/LAI) ölçümleri yapılmıştır. Bulgular Migrenli erkeklerde aylık atak sıklığı 1,8 ± 1,03, kadınlarda 2,7 ± 1,16 olarak; atak süresi kadınlarda 22,5 ± 22,28 saat, erkeklerde 7,4 ± 7,29 saat olarak bulunmuştur. Fotofobi her iki cinsiyette de yüksek oranda izlenirken (erkeklerde %100, kadınlarda %90), fonofobi, osmofobi ve bulantı gibi eşlik eden semptomlar kadınlarda daha belirgin saptanmıştır. Trigeminal eşik değerleri kadınlarda anlamlı olarak daha düşüktür (p = .009). İstirahat motor eşiği (RMT) ve 1 mV eşik değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. SEP habitüasyon analizlerinde anlamlı değişim izlenmemiştir. SEP toparlanma döngüsü analizinde ISI ana etkisi anlamlıdır (p < .001); 10–40 ms aralığında supresyon, 60–100 ms aralığında toparlanma eğilimi gözlenmiştir. Kadın grubunda 40 ms interstimulus intervalinde (ISI) migrenlilerde kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek yanıt saptanmıştır (p = .004). Sağ trigeminal sinir uyarımı sonrası sağ median sinire ait SEP genlikleri analizinde 10 ms ISI'da fasilitasyon, 20–25 ms ISI aralığında afferent inhibisyon izlenmiş ve sensorimotor entegrasyonda zamana duyarlı değişiklikler olduğu görülmüştür. Median–median SAI–LAI protokolünde grup ve cinsiyetler arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Polinomsal kontrast analizi, ISI etkisinin doğrusal olmayan bileşenler içerdiğini göstermiş; migren grubunda“w”, kontrol grubunda“u”şeklinde grafik örüntüsü elde edilmiştir. Trigemino–median SAI/LAI yanıtlarının ISI'ya duyarlı olduğu, 55 ms koşulunda kadınlarda daha belirgin inhibisyon eğilimi bulunduğu görülmüştür. Sonuç Çalışmamızda kadın ve erkek migrenlilerde kortikal uyarılabilirlik farklılıkları elektrofizyolojik olarak incelenmiş, özellikle kadınlarda afferent inhibisyonun değişkenlik gösterdiği belirlenmiştir. Trigeminal–median ve median–median paradigmalarda elde edilen bulgular, migrenin patofizyolojik süreçlerinde cinsiyete özgü farklılıklar olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak çalışmaların bu sonuçları destekleyeceği ve cinsiyete dayalı kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective In migraine, in addition to headache, increased sensitivity to sensory stimuli such as light, sound, and smell is a prominent feature. This hypersensitivity has been suggested to be associated with deficient habituation, altered cortical excitability, and abnormalities in the functional connectivity of neural networks involved in pain processing. The higher prevalence of migraine in women and the more severe reporting of accompanying symptoms in females have raised the question of whether gender influences these cortical mechanisms. The aim of this study was to investigate gender-related differences in cortical excitability in migraine patients using electrophysiological methods. Methods The study included 20 patients diagnosed with migraine according to the ICHD-3 criteria (10 females, 10 males) and 20 age- and sex-matched healthy controls. Participants completed the Headache Impact Test (HIT-6), Allodynia Symptom Checklist (ASC), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Anxiety Inventory (BAI). Electrophysiological assessments included median somatosensory evoked potentials (SEP), trigemino–median SEP, and shortand long-latency afferent inhibition (SAI/LAI) protocols applied through both median–median and trigemino–median paradigms. Results The mean monthly attack frequency was 1,8 ± 1,03 in males and 2,7 ± 1,16 in females; attack duration was 22,5 ± 22,28 h in females and 7,4 ± 7,29 h in males. Photophobia was common in both sexes (100% in males, 90% in females), while phonophobia, osmophobia, and nausea were more pronounced in females. Trigeminal thresholds were significantly lower in women (p = .009). No significant differences were observed between migraine and control groups in resting motor threshold (RMT) or 1 mV threshold values. SEP habituation analysis revealed no significant change. In the SEP recovery cycle, the main effect of interstimulus interval (ISI) was significant (p < .001); a marked suppression was observed between 10–40 ms, followed by a recovery trend between 60–100 ms. In the female migraine group, SEP amplitudes at 40 ms ISI were significantly higher than in female controls (p = .004). Following right trigeminal nerve stimulation, analysis of right median SEP amplitudes demonstrated facilitation at 10 ms and afferent inhibition between 20–25 ms, indicating time-dependent modulation of sensorimotor integration. In the median–median SAI–LAI protocol, no statistically significant group or gender effect was detected. Polynomial contrast analysis showed that ISI effects included nonlinear components; a“W-shaped”response pattern was observed in the migraine group and a“U-shaped”pattern in controls. Trigemino–median SAI/LAI responses were ISI dependent, and a stronger inhibition trend at 55 ms was found in females. Conclusion This study electrophysiologically examined cortical excitability differences between male and female migraine patients and demonstrated greater variability in afferent inhibition among females. Findings from trigeminal–median and median–median paradigms suggest the presence of gender-specific variations in the pathophysiological mechanisms of migraine. Further large sample studies are warranted to confirm these results and may contribute to the development of gender-based individualized therapeutic strategies.