2-4 parmak oranlarının araştırılmasında kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of methods used in the measurement of 2D:4D digit ratios
- Tez No: 975467
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MALAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: 2D:4D oranı, parmak uzunluğu, ölçüm yöntemi, dorsal yüzey, ventral yüzey, işaret parmağı, yüzük parmağı, dorsal yöntem, ventral yöntem, Anatomi, 2D:4D ratio, digit length, measurement method, dorsal surface, ventral surface, index finger, ring finger, dorsal method, ventral method, Anatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Parmak uzunluğunu ölçmede kullanılan yöntemler arasındaki temel fark, ölçümün elin dorsal veya ventral yüzeyinden yapılmasıdır. Literatürde, bu yöntemlerden hangisinin gerçek 2D:4D oranını daha doğru yansıttığı net değildir. Bu çalışmada, farklı yöntemlerle hesaplanan 2D:4D oranları karşılaştırılmış; yöntemlerin güvenilirliği ve aralarındaki istatistiksel farklar değerlendirilmiştir. Yöntem: 231 üniversite öğrencisinin parmak uzunluklarını ölçmek için dört yöntem kullanılmıştır: dorsal ve ventral yüzeylerden kumpasla doğrudan ölçüm, fotokopi ve fotoğraf üzerinden dolaylı ölçüm. 2D:4D oranı, ikinci parmak uzunluğunun dördüncü parmak uzunluğuna bölünmesiyle hesaplanmıştır. Sağ ve sol eller ayrı ayrı değerlendirilmiş; yöntem, cinsiyet ve taraf farklılıkları analiz edilmiştir. Bulgular: Sol el dorsal kumpas yöntemi dışındaki tüm yöntemlerde, erkeklerin 2D:4D oranları kadınlara göre daha düşüktür. Erkeklerde fotokopi ve fotoğraf yöntemlerinde, kadınlarda ise dorsal kumpas ve fotoğraf yöntemlerinde sağ ve sol el arasında anlamlı fark saptanmıştır. En düşük oranlar dorsal, en yüksek oranlar ventral yöntemle elde edilmiştir. Erkeklerde sağ elde yalnızca fotokopi ve fotoğraf yöntemleri benzer sonuçlar verirken; diğer yöntem çiftleri anlamlı farklılık göstermiştir. Sol elde ise uygulanan tüm yöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Kadınlarda sağ elde ventral, fotokopi ve fotoğraf yöntemleri benzer sonuçlar verirken; dorsal yöntem bu üç yönteme göre belirgin farklılık göstermiştir. Sol elde ise yalnızca ventral–fotokopi yöntemi benzer sonuçlar vermiş; diğer tüm yöntemler arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuçlar: Dorsal yüzeyden yapılan ölçüm, gerçek parmak uzunluğunu daha doğru yansıtabilir. Bu durum, ölçüm hatalarını azaltarak daha güvenilir sonuçlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main difference among methods used to measure digit length is whether the measurement is taken from the dorsal or ventral surface of the hand. In the literature, it remains unclear which method best reflects the true 2D:4D ratio. This study compared 2D:4D ratios calculated using different methods and evaluated their reliability and statistical differences across the methods. Methods: Four methods were applied to measure digit length in 231 university students: direct caliper measurements from the dorsal and ventral surfaces, and indirect measurements using photocopies and photographs. The 2D:4D ratio was calculated by dividing second digit length by fourth digit length. The right and left hands were evaluated separately; differences by method, sex, and side were analyzed. Results: In the left hand, except for the dorsal caliper method, males exhibited lower 2D:4D ratios than females across all measurement techniques. Significant differences between the right and left hands were observed in males for the photocopy and photograph methods, and in females for the dorsal caliper and photograph methods. The lowest ratios were obtained using the dorsal method, whereas the highest ratios were produced by the ventral method. In males, only the photocopy and photograph methods yielded similar results in the right hand, while all other method pairs showed significant differences. In the left hand of males, all methods differed significantly from one another. In females, the ventral, photocopy, and photograph methods produced similar results in the right hand, whereas the dorsal method differed markedly from these three. In the left hand of females, only the ventral–photocopy comparison showed similarity, and all other method pairs demonstrated statistically significant differences. Conclusion: Measurement from the dorsal surface may more accurately reflect true digit length. This may reduce measurement errors and provide more reliable results.