Metabolik disfonksiyonla ilişkili steatotik karaciğer hastalığı (MASLD)'nda yeni indekslerin ve biyobelirteçlerin rolü ve karaciğer fibrozunu belirlemedeki ilişkileri
The role of novel indices and biomarkers in metabolic dysfunction associated steatotic liver disease (MASLD) and their relationship in the assessment of liver fibrosis
- Tez No: 975471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SOLMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Lenfosit/monosit oranı, monosit/yüksek yoğunluklu lipoptotein oranı, Metabolik Disfonksiyonla İlişkili Steatotik Karaciğer Hastalığı, FIB-4 Skoru, Lymphocyte/monocyte ratio, monocyte/high-density lipoprotein ratio, Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD), FIB-4 Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Metabolik Disfonksiyonla İlişkili Steatotik Karaciğer Hastalığı (MASLD), hepatositlerde alkol tüketimine bağlı olmayan yağ birikimiyle karakterizedir. MASLD tanısında kullanılan karaciğer biyopsisi, ultrasonografi (USG) ve elastografi gibi yöntemler ya invazivdir ya da sınırlı duyarlılığa sahiptir. Bu nedenle, kolay elde edilebilen biyobelirteçlere olan ihtiyaç artmaktadır. Çalışmamızda monosit/yüksek yoğunluklu lipoptotein oranı (MHR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trigliserid-glukoz indeksinin (TGİ), Lenfosit/monosit oranı (LMR)'nin MASLD tanısı ve MASLD tanılı hastalarda bu biyobelirteçlerin FIB-4 skoruyla ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız, 'Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'nun 07.02.2025 tarihli ve 342 sayılı onayı ile yürütülmüştür. Obezite polikliniğine 1 Ocak 2023- 30 Aralık 2023 tarihleri arasında başvuran vki'si 30 ve üzeri olan 448 hastaya ait veriler HBS veritabanından alınarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar, 199'u MASLD (+), 249'u MASLD (-) oluşturmak üzere iki gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. Analizlerde p değeri 0,05'in altındaki karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda TGİ, MASLD (+)'lerde, (-)'lere göre anlamlı farkla yüksek saptanmıştır (p<0,001). Buna karşın FIB-4 skoruna göre TGİ düzeylerinde anlamlı değişim gözlenmemiştir. MHR ve LMR değerleri MASLD (+) ve (–) olanlar arasında ve FIB-4 skorlarına göre yapılan analizler de istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Benzer şekilde, NLR düzeyleri MASLD (+) ve (–) olanlar arasında ve FIB-4 skorlarına göre yapılan analizler de anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda MHR, LMR ve NLR düzeylerinin MASLD (+) ve (–) olanlar arasında ve FIB-4 skorlarına göre anlamlı bir fark göstermemiştir. Buna karşın, TGİ, MASLD (+)'lerde, (-)'lere göre göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş. Literatürde inflamatuvar belirteçler ile ilgili sonuçların çelişkili olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu parametrelerin MASLD tanısındaki değerini netleştirmek için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease (MASLD) is characterized by lipid accumulation in hepatocytes independent of alcohol consumption. Diagnostic methods used for MASLD, such as liver biopsy, ultrasonography (USG), and elastography, are either invasive or have limited sensitivity. Therefore, the need for easily accessible biomarkers is increasing. In our study, it was aimed to investigate the relationship of monocyte-to-high-density lipoprotein ratio (MHR), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), triglyceride-glucose index (TGI), and lymphocyte-to-monocyte ratio (LMR) with the diagnosis of MASLD and to evaluate the relationship of these biomarkers with the FIB-4 score in patients diagnosed with MASLD. Methods: Our study was conducted with the approval of the Ethics Committee of the University of Health Sciences Gazi Yaşargil Training and Research Hospital (February 7, 2025; number: 342). Data of 448 patients who applied to the Obesity Outpatient Clinic between January 1, 2023, and December 30, 2023, were retrospectively obtained from the Hospital Information System (HIS) database and evaluated. The patients were divided into two groups: 199 MASLD (+) and 249 MASLD (−). In the analyses, comparisons with a p-value below 0.05 were considered statistically significant., comparisons with a p-value below 0.05 were considered statistically significant. Results: In our study, TGI was found to be significantly higher in MASLD (+) patients compared to MASLD (–) patients (p < 0.001). However, no significant differences in TGI levels were observed according to the FIB-4 score. MHR and LMR showed no statistically significant differences between MASLD (+) and MASLD (–) groups, nor in analyses based on FIB-4 scores. Similarly, NLR levels did not differ significantly between MASLD (+) and MASLD (–) groups or across analyses according to FIB-4 scores. Conclusion: In our study, MHR, LMR, and NLR showed no significant differences between MASLD (+) and MASLD (–) groups or according to FIB-4 scores. Conversely, TGI was found to be significantly higher in MASLD (+) patients compared to MASLD (–) patients. Considering the conflicting results in the literature regarding inflammatory markers, further prospective studies with larger sample sizes are needed to clarify the diagnostic value of these parameters in MASLD.